Antena 3 CNN Economic Banci Aprecierea francului elveţian provoacă probleme speculatorilor care au mizat pe aprecierea dolarului

Aprecierea francului elveţian provoacă probleme speculatorilor care au mizat pe aprecierea dolarului

Aprecierea francului elveţian provoacă probleme speculatorilor care au mizat pe aprecierea dolarului
Sursa foto: Foto: ibtimes.co.uk
15 Ian 2015   •   17:10

Decizia surprinzătoare a Băncii Naţionale a Elveţiei de a elimina plafonul minim de schimb valutar faţă de euro provoacă probleme investitorilor speculativi care au pariat pe supremaţia dolarului, scrie Bloomberg.
   
Fondurile de hedging şi alţi traderi deţineau pe 6 ianuarie 24.171 de contracte de investiţii care mizează pe deprecierea francului în raport cu dolarul, cel mai mare număr după iunie 2013, potrivit datelor Commodity Futures Trading Commission (CFTC) din SUA.
   
Francul era favorit pentru operaţiunile în care investitorii cumpără valută în ţări cu monede cu randamente scăzute, pentru a finanţa achiziţii acolo unde dobânzile sunt mai mari.
   
"Nu ştim sigur câţi împrumutaţi în franci elveţieni au probleme în acest moment. Francul ar putea continua să se întărească, pe termen scurt", a declarat Stephen Lewis, economist şef la ADM Investor Services International, în Londra.
   
Traderii au acumulat un număr record de poziţii futures care mizează pe aprecierea dolarului faţă de opt valute importante, în săptămâna încheiată pe 6 ianuarie, potrivit datelor CFTC. Astfel, numărul acestor contracte a urcat la 431.961, cel mai ridicat după anul 2003.
   
Francul elveţian era la New York în urcare cu 15%, la 1,02582 unităţi pentru un euro, la ora 8:01 a.m., după ce în urma anunţului Băncii Elveţiei s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime, cel mai mult de la debutul euro în 1999.
   
Faţă de moneda americană, francul este în creştere cu 14%, la 87,64 centime pentru un dolar, după ce a atins 74,06 centime, cel mai ridicat nivel din august 2011.
   
Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro.
   
Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.
   
De asemenea, banca centrală a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%

×
Subiecte în articol: Franc elveţian curs valutar
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close