Antena 3 CNN Economic Banci Băncile au înţeles că e criză: vor să îi păsuiască pe datornici

Băncile au înţeles că e criză: vor să îi păsuiască pe datornici

Băncile au înţeles că e criză: vor să îi păsuiască pe datornici
Sursa foto: radu ghetea
10 Feb 2009   •   08:00

Băncile din România au înţeles că e criză şi cer acum BNR să prelungească perioada de graţie până la executarea silită a debitorilor restanţieri, de la 90 de zile la 120 sau 150 de zile.
Conform rapoartelor BNR, la finalul anului trecut, restanţele la creditele în valută se cifrau la peste 990 de milioane de lei, în creştere cu aproape 40% faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul celui de-al treilea trimestru, iar la lei, soldul era de 1,87 miliarde lei, cu 20% mai mare.
?I-am propus băncii centrale să încurajeze reeşalonările şi rescadenţările de cre dite, proceduri pe care băncile comerciale au început să le implementeze deja. În situaţii de criză, considerăm că este mai bine să fim mai activi şi BNR să ne susţină, inclusiv prin schimbarea regulamentului?, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, citat de Evenimentul Zilei.
Deşi bancherii au dat asigurări că sistemul bancar românesc este solid, în ultima perioadă ele au tăiat creditarea pentru persoane fizice sau au impus limite drastice.
De asemenea, Mugur Isărescu recunoştea că regretă faptul că nu a cumpărat mai mult de zece miliarde de euro în perioada 2005-2007, iar reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută de la 20% la 18% a fost o altă greşeală. ?Am redus prematur rezervele minime obligatorii şi ne-am creat probleme. Eu, care am vo tat pentru reducerea acestora, vă spun acum că am greşit?, a precizat Isărescu.
Prin măsura respectivă, în luna octombrie au fost injectate în piaţă peste 2 miliarde de lei. Aceste lichidităţi au trebuit să fie sterilizate definitiv, banca naţională a vândut euro şi a cumpărat lei, fapt care a dus la o scădere a rezervei valutare cu peste un miliard de euro. Datele statistice de pe piaţă arată că în jur de 80% din creditele acordate de bănci nu se plătesc la timp. Dintre acestea, în jur de 10-15% reprezintă cazuri de executare silită.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: radu ghetea Mugur Isarescu BNR
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close