Antena 3 CNN Economic Banci BNR scade dobânda de referinţă la 9,5%. Se ieftinesc creditele?

BNR scade dobânda de referinţă la 9,5%. Se ieftinesc creditele?

BNR scade dobânda de referinţă la 9,5%. Se ieftinesc creditele?
Sursa foto: BNR
06 Mai 2009   •   13:37

Consiliul de administraţie al BNR a decis, miercuri, reducerea dobânzii de politică monetară de la 10% la 9,5%, începând cu 7 mai. BNR se arată, astfel, hotărâtă, să intervină pe piaţă pentru a regla creditarea.

"În şedinţa din 6 mai, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9,5% pe an de la 10%, începând cu data de 7 mai 2009", se arată într-un comunicat al băncii centrale, citat de Mediafax.

Totodată, BNR a menţinut nivelul ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi al celei aplicabile celorlalte pasive în valută ale instituţiilor de credit.

Consiliul de administraţie a băncii centrale a hotărât să utilizeze operaţiunile de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.

Scad sau nu dobânzile la credite?

Ce se întâmplă mai departe? Rata dobânzii de politică monetară se aplică depozitelor de pe piaţa interbancară în decursul unei luni. În general, dobânda de referinţă reprezintă un reper în cazul contractelor care prevăd ajustarea dobânzilor. Băncile comerciale, entităţi de sine stătătoare, urmează să decidă dacă vor ţine cont de acest reper şi dacă vor micşora dobânzile la credite.

Nu este exclus nici ca marile bănci să continuie bătălia cotelor de piaţă şi să adopte o strategie de reducere a dobânzilor, pentru a câştiga în faţa concurenţei şi pentru a atrage mai mulţi clienţi.

În a doua jumătate a lunii mai se aşteaptă să se elibereze o cantitate considerabilă de euro pe piaţă, în aşa fel încât cursul de schimb să scadă.

Măsura luată de BNR, miercuri, poate reprezenta un semnal cum că, dacă lucrurile merg într-un anumit sens, banca centrală ar putea scădea dobânzile şi în luna iunie, anunţă analistul economic Moise Guran.


Bancherii spun că, de aproape o lună, BNR a luat o măsură şi mai bună. Face injecţii de lichiditate în piaţă, până acum în valoare de 10 miliarde de lei. Aceşti bani au dus în jos dobânzile la care se împrumută băncile, cu aproximativ 4 procente. Iar asta se vede la creditele în lei. Cei care au dobânda legată de ROBOR, vor avea rata simţitor mai mică. Toţi se aşteaptă ca şi leului să-i meargă mai bine, mai ales după ce s-a confirmat că FMI a aprobat acordul stand-by cu România.

Potrivit lui Bogdan Baltazar, consultant financiar şi fost şef la BRD, măsura Băncii Naţionale nu va fi resimţită î piaţă decât dacă se vor elibera minim 5 procente din rezerva minimă obligatorie la valută şi din cea la lei.

Banca centrală nu a mai redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte din 26 martie 2007, când a decis scăderea ratei de la 8% la 7,5%. Ulterior, dobânda de politică monetară a ajuns până la 7% în intervalul 26 iunie - 31 octombrie 2007, când BNR a inversat trendul şi a majorat dobânda până la 10,25%, nivel aplicat în perioada august 2008 - februarie 2009.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
Peste 200 de turiști, prinși cu droguri pe litoral
x close