Antena 3 CNN Economic Banci Cum încearcă Banca Centrală Europeană să reducă presiunea asupra instituţiilor din zona euro

Cum încearcă Banca Centrală Europeană să reducă presiunea asupra instituţiilor din zona euro

Cum încearcă Banca Centrală Europeană să reducă presiunea asupra instituţiilor din zona euro
Sursa foto: Foto: upstreamonline.com
22 Dec 2011   •   09:01
Banca Centrală Europeană încearcă să reducă presiunea asupra instituţiilor bancare din zona euro, printr-un inedit împrumut de mare amploare. Operaţiunea a fost salutată, iniţial, de pieţele financiare, dar mai târziu indicii bursieri au început să scadă. Investitorii consideră că, dacă băncile europene au atâta nevoie de bani, înseamnă că situaţia lor este destul de gravă.

Banca Centrală Europeană le-a oferit băncilor europene credite pe trei ani, în condiţii avantajoase. Peste 500 de instituţii s-au grăbit să profite de ocazie iar valoarea creditelor s-a apropiat de 500 de miliarde de euro. Banca speră că a eliminat, astfel, riscul unor falimente bancare în lanţ din cauza lipsei de lichidităţi. Experţii avertizează, însă, că operaţiunea nu poate atenua criza datoriilor publice şi că zona euro rămâne sub ameninţare.

Preşedintele Comisiei Europene, distins ieri cu titlul de Doctor Honoris Causa în ţara sa de origine, a pledat din nou pentru măsuri mai curajoase în apărarea monedei europene.

Una din ţările ameninţate de criza datoriilor este Italia, care, potrivit guvernului său, a intrat deja în recesiune. Senatul de la Roma a examinat, ieri, planul de austeritate al guvernului. Dar şedinţa a fost suspendată din cauza separatiştilor din Liga Nordului, care i-au calificat pe miniştri drept "hoţi".

În afara zonei euro, o veste proastă a primit, ieri, Ungaria: agenţia Standard and Poor's i-a redus ratingul de ţară până în categoria "speculativă", numită, familiar, "gunoi".



×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close