Antena 3 CNN Economic Banci Pensiile românilor, plasate în bănci afectate de criză

Pensiile românilor, plasate în bănci afectate de criză

Pensiile românilor, plasate în bănci afectate de criză
Sursa foto: pensionari UE
20 Ian 2009   •   04:49

La finalul lunii decembrie 2008, fondurile private de pensii, atât cele obligatorii (Pilonul II), cât şi cele facultative (Pilonul III) aveau investite peste 50 de milioane de euro în obligaţiuni corporatiste emise de unele bănci care au avut probleme din cauza crizei. Printre instituţiile financiare în care fondurile de pensii au plasat bani se numără Royal Bank of Scotland, Citigroup Funding Inc., Dexia Kommunalkredit Bank, Erste Bank, KFW Bankengruppe, Rabobank, Alpha Credit Group, scrie Cotidianul.
Investiţia în acţiuni corporatiste este o investiţie sigură, dacă se compară cu investiţia în acţiuni, dar mai puţin sigură dacă se compară cu investiţia în titluri de stat.
?În situaţia în care o bancă dă faliment, obligaţiunile emise de această bancă se plătesc primele din banii obţinuţi din valorificarea activelor băncii respective de către lichidatorul băncii. Urmează mai apoi alţi creditori ai băncii, deţinătorii de obligaţiuni preferenţiale şi mai apoi acţionarii, dacă mai rămâne ceva?, spune analistul financiar Bogdan Baltazar. În prezent, potrivit acestuia, investiţia în obligaţiuni corporatiste este una bună, dar aceste bănci ar trebui totuşi selectate.
În situaţia în care o bancă ce a emis obligaţiuni corporatiste în care a investit un fond de pensii românesc dă faliment, banii pierduţi sunt diminuaţi din valoarea unităţii de fond.
Proporţia investiţiilor în obligaţiuni corporatiste în UE era de 23,67% pe Pilonul II de pensii (pensiile private obligatorii), respectiv de 14,07% pe Pilonul III (cel al pensiilor facultative) arată datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Raportat la activele fondurilor de pensii, rezultă 196,90 milioane de lei pe Pilonul II investiţi în obligaţiuni corporatiste, respectiv 11,85 milioane de lei pe Pilonul III.
Citigroup a avut în primul trimestur 2008 pierderi de peste 17 miliarde de dolari. Royal Bank of Scotland este aproape de faliment, după ce valoarea i-a scăzut enorm.
Erste Bank, a primit 7 miliarde de euro din partea statului austriac, care a devenit astfel acţionar al băncii. Dexia a primit, la rândul ei, fonduri guvernamentale de şase miliarde de euro pentru a atenua impactul crizei.
Activele fondurilor de pensii private obligatorii s-au ridicat la 208,7 milioane de euro. La finalul anului 2008, în sistemul Pilonului II erau înscrise 4.031.421 persoane.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: pensii private criza economica
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close