Antena 3 CNN Economic Benzina şi motorina, cea mai mare scumpire din acest an. Prețul carburanților în România, astăzi, 8 februarie 2024

Benzina şi motorina, cea mai mare scumpire din acest an. Prețul carburanților în România, astăzi, 8 februarie 2024

Prețul carburanților în România, astăzi, 8 februarie 2024. S-au scumpit şi benzina, şi motorina, la una din cele mai mari staţii de distribuţie.

Benzina şi motorina, cea mai mare scumpire din acest an. Prețul carburanților în România, astăzi, 8 februarie 2024
Sursa foto: Profimedia Images
de Milena Niță    |    08 Feb 2024   •   11:30

Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a majorat astăzi prețul carburanților, atât al benzinei, cât și al motorinei, cu 8 bani pe litru, aceasta fiind cea mai mare creștere de preț din acest an. 

Aceasta este a șasea scumpire din ultimele 20 zile, cu excepția unei ieftiniri marginale de un ban pe litrul de benzină, în condițiile în care cotațiile țițeiului Brent și-au temperat evoluția ascendentă de la începutul anului, perioadă în care s-au apreciat cu 10%.

În urma acestei decizii, benzina standard se apropie de pragul de 7 lei/l, costând joi dimineață 6,81-6,88 lei/l în stațiile Petrom din capitală și 6,93-6,97 lei/l în cele OMV din Capitală, iar combustibilul diesel 7,32-7,35 lei/l, respectiv 7,40-7,43 lei/l, apropiindu-se de pragul de 7,5 lei/l.

Prețurile au depășit cu 9 bani/l, în cazul benzinei, și cu 11 bani/l, în cel al motorinei, nivelul celor de pe 1 ianuarie, când a avut loc o scumpire semnificativă cauzată de decizia guvernului de a majora considerabil accizele, potrivit profit.ro.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

×
Subiecte în articol: benzina motorina carburanti pret
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close