Antena 3 CNN Economic Biz News Bulgarii ne învaţă cum să reducem deficitul bugetar

Bulgarii ne învaţă cum să reducem deficitul bugetar

Bulgarii ne învaţă cum să reducem deficitul bugetar
Sursa foto: ministru
27 Mai 2010   •   13:38

Am ajuns să învăţăm din nou de la bulgari. După ce ne-au luat turiştii de pe litoral, ministrul de finanţe de la sud de Dunăre s-a întâlnit cu omologul său de la Bucureşti. Simeon Djankov i-a explicat lui Sebastian Vlădescu cum a reuşit în doar câteva luni, de când a fost învestit în funcţie, să reducă deficitul bugetar cu aproape 1%. Djankov este de părere că sunt dificultăţi, dar că reducerile sunt totuşi necesare.

În iulie anul trecut, Simeon Djankov a devenit ministrul finanţelor al Bulgariei şi vice-prim-ministru. A reuşit în nouă luni să aplice unele măsuri care au dus la reducerea deficitului bugetar cu 0,756%, cea mai mare reducere din Uniunea Europeană. Iar pentru anul acesta a reuşit să balanseze bugetul ţării. La doar şase luni de când a devenit ministru, a reuşit să revizuiască ratingul ţării de la negativ la stabil. Acum a venit şi în România ca să îi dea o mână de ajutor ministrului nostru de Finanţe.


?Îl invit înapoi în Bulgaria în curând ca să vedem ce putem face împreună, mai mult decât facem acum?, spune ministrul bulgar. ?Acum o ducem mai bine. Unul dintre marile avantaje din Bulgaria este că avem un guvern cu un singur partid la guvernare. Aşa că e mai uşor să luăm decizii?, adaugă acesta.

A recunoscut totuşi că România are probleme şi că trebuie făcute reduceri pentru a reuşi să scoatem ţara din criză.

?Aici în România vom tăia pensiile cu 15%, ce părere aveţi despre acest lucru?
Este necesar să fie făcute. Multe ţări o fac, situaţia o cere, criza în Europa este atât de mare încât dacă nu se fac atunci o să fie şi mai rău. Ori facem asta acum, ori vom trage consecinţele mai târziu?, a declarat ministrul bulgar.

În ceea ce priveşte Bulgaria, o ţară cu un guvern care are un singur partid la guvernare, deciziile se iau mult mai simplu. Aşa că, încă din august anul trecut au început să facă reduceri. Acum se pregătesc de alte reduceri, dar nu aşa de drastice ca ale României.

Antena3

×
Subiecte în articol: Bulgaria deficit
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close