Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Topul companiilor care vor plati cele mai atractive dividende in 2012

Topul companiilor care vor plati cele mai atractive dividende in 2012

Topul companiilor care vor plati cele mai atractive dividende in 2012
Sursa foto: Sursa: Raiffeisen Capital & Investment
de Catalin Ciocan    |    23 Ian 2012   •   17:00

O serie de companii ar putea acorda in acest an dividende mari actionarilor ca urmare a profiturilor record obtinute in 2011, randamentele putand depasi si de patru ori dobanda medie la un depozit bancar. Companiile care ar putea acorda cele mai atractive dividende sunt  SIF-urile, Zentiva Bucuresti (fostul Sicomed), OMV Petrom,  Fondul Proprietatea, companiile de utilitati si Bursa de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unui raport special realizat de analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment. 

 
Analistii au ales companiile lichide care ar putea furniza randamente semnificative ale dividendelor. Primele pe aceasta lista sunt SIF-urile, care au avut castiguri semnificative de pe urma vanzarii actiunilor de la BCR. Randamentele dividendelor sunt asteptate sa varieze de la 12% (SIF Oltenia) la 26% (SIF Transilvania), mai ales ca analistii se asteapta ca ratele de distribuire sa fie mari in acest an.
 
“Ne bazam pe faptul ca ratele de distribuire au fost pe un  trend ascendent in ultimii ani iar capacitatea actionarilor de a cere dividende ridicate este semnificativ mai mare dupa majorarea pragului la 5%. Astfel, vedem rate de distribuire de 90% pentru SIF Banat Crisana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) si SIF5 si de circa 80% pentru SIF2 si SIF3”, au precizat analistii de la Raiffeisen. Acestia subliniaza totodata ca pentru moment, lichiditatea SIF2 si SIF3 pare la limita din punctul de vedere al asteptarilor privind dividendele.
 
“Dar, reamintim ca in mod uzual, SIF-urile platesc dividendele in toamna, dupa ce si ele primesc dividende de la companiile din portofoliu”, au adaugat analistii.
 
Si producatorul de medicamente Zentiva Bucuresti (SCD) s-a bucurat de un an 2011 profitabil, iar analistii de la Raiffeisen se asteapta ca actionarul principal sa ceara in continuare o rata de distribuire de 100%, care ar rezulta intr-un randament de 14%.
 
“In ciuda problemelor din sector, Zentiva a inregistrat rezultate solide pe primele trei trimestre ale anului 2011 si preconizam ca tendinta se va mentine pe trim. IV, ajutand SCD sa raporteze venituri ridicate si un profit consistent. Credem ca Sanofi-Aventis (compania care a cumparat Zentiva la finalul anului 2008) va continua sa solicite si in acest an distribuirea intregului profit net sub forma de dividende si astfel estimam un dividend pe actiune de 0,12 lei”, spun analistii.
 
OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca, ar putea oferi actionarilor un dividend cu un randament de 9%, dupa ce anul trecut nivelul ridicat al pretului petrolului a imbunatatit profitabilitatea companiei.
 
“Estimam ca profitul net al Petrom pe 2011 va fi de circa 3,6 mld. lei, in crestere cu 63% fata  de anul anterior, in principal pe seama cresterii pretului petrolului (pretul titeiului tip Ural a crescut cu 43% fata de anul anterior). Desi Petrom nu are o politica clara de dividend, credem ca o rata de distribuire de circa 40%, comparabila cu cea de anul anterior, nu ar fi o surpriza. In plus, pretul petrolului este asteptat sa ramana in 2012 in jurul a 100 USD pe baril, ceea ce inseamna ca segmentul de productie al Petrom va genera lichiditati suficiente pentru a finanta programul important de investitii (circa 1mld. EUR) si va permite o rata de distribuire de 40% fara a deteriora situatia financiara (gradul de indatorare estimat la 10% la sfarsitul lui 2011)”, au precizat analistii de la Raiffeisen.
 
Un randament al dividendelor de 9% ar putea sa ofere si Fondul Proprietatea, estimarea analistilor bazandu-se pe politica de dividend a fondului  (returnarea catre actionari a tuturor veniturilor din  dividende si dobanzi dupa plata cheltuielilor operationale), pe profitul preliminar pe 2011 si pe defalcarea veniturilor si cheltuielilor conform raportarii pentru septembrie 2011.
 
Pentru Transelectrica si Transgaz, Raiffeisen estimeaza rate de distribuire a dividendelor de 85% si, respectiv, 90%, in linie cu bugetele companiilor. In aceste conditii, randamentul dividendului Transelectrica ar putea fi de 8%, iar cel al Transgaz de 10%.
 
Analistii spun insa ca nu pot exclude o volatilitate crescuta a rezultatelor in trimestrul patru al anului, care introduce un grad semnificativ de incertitudine privind dividendele.  
 
In cazul ambelor companii de utilitati, exista discrepante majore intre bugetele pe anul 2011 si rezultatele raportate pentru primele noua luni ale anului trecut. De exemplu, bugetul Transgaz pe 2011 mentiona un profit net de 123,9 mil. lei, mai putin de jumatate fata de profitul raportat la noua luni iar Transelectrica si-a bugetat un profit net de 16,6 mil. lei, aprox. de 10 ori mai mic decat profitul raportat pe perioada ianuarie-septembrie 2011. Diferentele provin in mare parte din cheltuieli de mentenanta semnificativ mai mici decat cele bugetate”, au mentionat analistii.
 
Ambele companii si-au revizuit bugetele pe parcursul anului 2011 si, in ciuda profiturilor mari  raportate, profitul bugetat a ramas redus.
 
“Pentru ultimul trimestru din 2011 ne asteptam la o  crestere a cheltuielilor de mentenanta, care ar putea contracta profitul net pe intreg anul 2011 sub sau aproape de profitul net raportat la noua luni”, afirma analistii de la Raiffeisen.
 
O alta societate care ar putea oferi dividende atractive investitorilor este chiar Bursa de la Bucuresti (BVB), care in ultimii ani a avut o politica stabile de distribuire a dividendelor, repartizand catre actionari aproape tot profitul net.
 
“Listarea Fondului Proprietatea si dividendele primite de la Depozitarul Central au crescut profitabilitatea Bursei de Valori Bucuresti pe primele trei trimestre, dar in ultimul trimestru din 2011 volumele de tranzactionare s-au diminuat considerabil ceea ce ne asteptam sa influenteze negativ rezultatele pe trimestrul IV”, au comentat analistii de la Raiffeisen.
 
Acestia se asteapta totusi ca BVB sa distribuie mai mult de 90% din profitul net pe anul trecut sub forma de dividende, ceea ce ar insemna un dividend de 2,04 lei/actiune, cu un randament de peste 7%.
 
 

×
Subiecte în articol: dividende SIF Petrom Fondul Proprietatea
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close