Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Trimisii Varsoviei vin si vaneaza companiile romanesti chiar de sub nasul nostru. Presedintele Bursei de la Bucuresti, fanul modelului polonez: Asa trebuie sa lupte o tara

Trimisii Varsoviei vin si vaneaza companiile romanesti chiar de sub nasul nostru. Presedintele Bursei de la Bucuresti, fanul modelului polonez: Asa trebuie sa lupte o tara

Trimisii Varsoviei vin si vaneaza companiile romanesti chiar de sub nasul nostru. Presedintele Bursei de la Bucuresti, fanul modelului polonez: Asa trebuie sa lupte o tara
Sursa foto: Foto: ec.europa.eu
de Catalin Ciocan    |    16 Feb 2012   •   18:26
Polonia, singura tara din regiune care nu a cunoscut recesiunea in acesti ani de criza, a oferit azi un exemplu concret despre ce inseamna sa-ti aperi interesul national, oficiali de rang inalt din aceasta tara venind alaturi de sefi ai bursei din Varsovia, cea mai dinamica piata din regiune, pentru a prezenta avantajele listarii pe piata poloneza, inainte ca statul roman sa aduca pe piata prima companie.

Oficialii bursei poloneze nu spun in mod direct ca “vin” dupa companiile din energie la care statul roman urmeaza sa vanda actiuni pe bursa, dar mesajul lor este clar: dupa Fondul Proprietatea, “perla” bursei din Bucuresti, care asigura mai multe de jumatate din lichiditatea pietei si care si-a exprimat deja intentia sa se listeze si la bursa din Varsovia, urmatoarele pe lista sunt companiile mari care se afla inca sub controlul statului.

“Suntem o bursa. Si mentinem relatii de business. Asta este aria noastra de activitate”, a declarat dr. Lidia Adamska, membru al board-ului Bursei din Varsovia, intrebata daca oficialii bursei poloneze au initiat discutii cu reprezentantii Guvernului roman pentru a incerca sa-i convinga sa listeze companiile de stat la Varsovia.

Fondul Proprietatea ar urma sa fie prima societate romaneasca listata si la Bucuresti si la Varsovia, daca autoritatile din Romania vor acorda aprobarile necesare. Conducerea bursei poloneze nu cauta sa se opreasca aici.

“Stim ca Fondul Proprietatea ia in calcul listarea la bursa din Varsovia si noi spunem: avem o oferta buna pentru voi. Daca voi decideti vor fi avantaje pentru voi datorita a, b, c d. Incerc sa dau acest mesaj. Daca este o alta companie romaneasca care ia in calcul o listare dubla, noi spunem ca suntem o piata stabila, credibila, avem experienta in listarile duble si stim ca o astfel de operatiune nu afecteaza companiile”, a precizat Adamska.

Ea nu a dorit sa mentioneze cu cate companii romanesti a discutat deja.

“Avem anumite contacte. Dar numarul exact nu-l pot furniza. Avand in vedere ca suntem o companie publica nu putem furniza date care nu sunt publice.  Dar suntem interesati de piata romaneasca si suntem interesati ca firmele romanesti sa se listeze la Varsovia”, a mentionat Lidia Adamska.

Oficialii bursei poloneze cauta sa convinga companiile romanesti de avantajele listarii duble, dar pe de alta parte recunosc ca nici o firma poloneza nu este listata si pe o alta piata.

“Din cate stiu eu, nu este nici o companie poloneza listata pe alta piata. Sunt companii straine care sunt listate pe piata noastra. Este posibil sa fie totusi una singura. In trecut, era un trend printre companiile romanesti sa se listeze pe bursele straine prin intermediul GDR - urilor, dar in prezent nu mai este vorba de asa ceva. Piata poloneza atrage atat de multa lichiditate, este atat de mare, incat companiile poloneze nu mai sunt interesate sa se listeze pe alta piata, deoarece nu exista lichiditate pentru ele acolo. Lichiditatea este la bursa din Varsovia.”, a spus Adamska.

Oficialul polonez spune totodata ca Bursa din Bucuresti ar trebui sa se concentreze pe atragerea altor companii si sa nu se bazeze doar pe Fondul Proprietatea (FP), asa cum se intampla in prezent.

“Azi, BVB are un nivel foarte mare de concentrare si perla principala din coroana este Fondul. Nu este o situatie optima din punct de vedere al riscului de business. BVB ar trebui sa se gandeasca la atragerea altor companii pentru listare. Nu este o strategie buna doar sa te concentrezi pentru a apara o singura perla”, a adaugat Adamska.

Mesajul oficialilor polonezi a fost inteles perfect de noul presedinte al Bursei din Bucuresti, Lucian Anghel, care insa nu a venit si cu un element de forta in discursul sau pentru a arata de ce companiile romanesti ar trebui sa se listeze pe piata locala.

“Sunt un mare fan al Poloniei. Sunt un mare fan al acelor tari care au avut o strategie pe termen lung si se lupta pentru implementarea acelor strategii, indiferent de cine conduce tara la un moment dat. Sunt si alte exemple, precum Turcia, dar Polonia e un exemplu grozav pentru toata lumea in regiune. Este foarte important sa lupti pentru interesul national, nu conteaza daca oponentul este autoritatile de la Bruxelles sau cadrul de reglementare. Polonia a luptat intotdeauna pentru interesul national si asta e absolut remarcabil si probabil de aici vine si cresterea averii nationale pentru locuitorii ei”, a spus Anghel.

El a amintit ca in 1990, Romania si Polonia aveau aproximativ acelasi PIB/capita, pentru ca acum acest indicator, care masoara practic averea locuitorilor sai, sa fie cu 50% mai mare in Polonia. Anghel a subliniat totodata ca “proiectul polonez” a inceput in urma cu 15 ani.

“In ultimii 10 ani, Polonia a reusit sa atraga investitii straine directe de peste 100 miliarde de euro, aproape cat PIB-ul Romaniei. De ce? Pentru ca cresterea a fost tot timpul acolo, chiar si in 2009. Nu este vorba despre absorbtia fondurilor europene, nu este vorba doar despre PPP (parteneriate public private – n.red), despre infrastructura. Eu cred ca banca noastra centrala este mai buna decat banca centrala din Polonia, este opinia mea personala, dar ceea ce este esential este ca bursa din Varsovia a fost un driver principal  pentru cresterea economica, pentru crearea de campioni nu doar nationali. Sunt sute de firme mici si mijlocii finantate de bursa din Varsovia. Sute, asta inseamna mii de noi locuri de munca”, a precizat Lucian Anghel.

El a vorbit chiar despre evenimentul organizat azi de ambasada din Polonia si Deloitte pe tema oportunitatilor pentru companiile din regiune si experienta privatizarilor poloneze.

“Acest eveniment este un exemplu extraordinar. Ganditi-va cum Polonia se lupta pentru interesul national. Polonia a fost intotdeauna dispusa sa lupte, chiar cu autoritatile de la Bruxelles, pentru a-si apara interesul national”, a punctat presedintele Bursei din Bucuresti.
Lucian Anghel a spus totodata ca asa cum Bursa din Varsovia lupta pentru cresterea valorii actionarilor sai, asa va face si bursa din Bucuresti.

Principala prioritate pentru BVB este in acest an incherea cu succes a ofertelor la companiile de stat pe care statul urmeaza sa le lanseze. Listarea unor pachete suplimentare de cate 15% din Transelectrica si Transgaz, alaturi de IPO-urile de la Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ar readuce investitorii straini pe piata locala si ar putea fi declicul si pentru firmele private. 

Listarile programate de stat  ar putea ajuta totodata la crearea campionilor nationali si sunt critice pentru dezvoltarea pietei de capital locale, considera si oficialii polonezi.

“Fara aceste oferte, fara tranzactii interesante din sectoare atractive, e dificil sa atragi investitorii straini. Listarea ar putea ajuta la crearea campionilor nationali din sectoare private ca cel energetic. Tine-mi pumnii stransi, suntem siguri ca investitorii polonezi vor vrea sa participle in aceaste tranzactii”, a spus Pawel Tamborski, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Trezoreriei.

Citeste articolul integral pe Fin.ro

 

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close