Antena 3 CNN Economic Biz News BUSINESS BOARDS Sanda Popescu, economistul – sef al EximBank: Am sustinut proiecte pe fonduri europene de 400 mil. lei in ultimii 2 ani. Ar fi bine ca firmele sa stie de unde pot accesa garantii, inclusiv de stat

BUSINESS BOARDS Sanda Popescu, economistul – sef al EximBank: Am sustinut proiecte pe fonduri europene de 400 mil. lei in ultimii 2 ani. Ar fi bine ca firmele sa stie de unde pot accesa garantii, inclusiv de stat

BUSINESS BOARDS Sanda Popescu, economistul – sef al EximBank: Am sustinut proiecte pe fonduri europene de 400 mil. lei in ultimii 2 ani. Ar fi bine ca firmele sa stie de unde pot accesa garantii, inclusiv de stat
de Catalin Ciocan    |    29 Noi 2011   •   18:55
EximBank, institutie de credit cu capital de stat,  a sustinut proiecte care beneficiaza de fonduri europene de 400 milioane de lei in ultimii doi ani, perioada in care si-a regandit structura de finantare si de garantii, dupa ce initial solutiile oferite erau considerate restrictive de catre clienti.

“Am inceput finantarea proiectelor care beneficiaza de fonduri europene prin 2009, foarte timid pe atunci, solutiile erau destul de restrictive din punctul de vedere al clientilor, din punctul nostru de vedere erau apreciate ca fiind foarte prudente. Adevarul este ca a trebuit sa flexibilizam si noi conditiile in care gandim structura de finantare, structura de garantii si in momentul acesta avem un portofoliu semnificativ de finantari”, a declarat Sanda Popescu economistul-sef al EximBank, in cadrul primei dezbateri Business Boards, cu tema “Fondurile europene – finantarea optima pentru economia Romaniei in contextul actual”. Dezbaterea a fost organizata de Intact Media Group impreuna cu EximBank.


“Valoarea proiectelor pe care le-am sustinut se ridica la 400 milioane de lei. E semnificativ ca am reusit sa crestem volumul de credite cu o rata mai mare decat media pe sistemul bancar, ceea ce inseamna ca si pentru noi a fost o oportunitate”, a adaugat aceasta.

Economistul-sef de la Eximbank a subliniat ca in implementarea proiectelor bazate pe fonduri europene apar o serie de dificultati, iar prima care apare este tocmai modalitatea de finantare a proiectului.
“Daca firma si-a prevazut posibilitatile de a se finanta, atat din resurse proprii, cat si din surse imprumutate atunci merge la banca pentru partea de resurse imprumutate si ar putea intampina dificultati in a oferi garantii.  Ar fi bine ca firma sa fie bine informata, sa stie de unde poate accesa garantii, trebuie cunoscut ca exista si garantiile de stat”, a precizat Sanda Popescu.
Care ar fi “secretul” succesului unui proiect?

“Daca de la bun inceput s-a avut in vedere ca rentabilitatea interna a acelui proiect sa depaseasca cu o rezerva bunicica rata dobanzii de finantare avem o sansa sa sustinem din punct de vedere financiar proiectul”, spune economistul-sef al Eximbank.  
Oficialii de la Eximbank atrag totusi atentia ca este necesara o eficientizare a activitatii la fiecare nivel, fie ca este vorba de solicitanti, fie ca este vorba de cei care intervin in derularea acestor proiecte.
“Orice imbunatatire la nivel calitativ va avea efecte la nivel cantitativ”, a conchis Sanda Popescu.
Dezbaterile BUSINESS BOARDS au in centru topicurile cele mai importante pentru comunitatea de business si cu impact direct in economia Romaniei, scopul acestor evenimente fiind promovarea unor mecanisme functionale si a unor masuri concrete care sa ajute la rezolvarea problemelor din ansamblul economiei.


×
Subiecte în articol: Eximbank fonduri europene
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close