Antena 3 CNN Economic Biz News Business În jumătate de an, preţurile locuinţelor au scăzut cu 20%

În jumătate de an, preţurile locuinţelor au scăzut cu 20%

În jumătate de an, preţurile locuinţelor au scăzut cu 20%
16 Oct 2008   •   01:54

Conform unor date, piaţa imobiliară din România resimte puternic efectele crizei economice mondiale. Chiar dacă există voci care dau asigurări că în acest domeniu, situaţia nu este atât de gravă, unele statistici contrazic această poziţie. Mulţi dintre cei care vor să îşi vândă locuinţele se plâng de lipsa clienţilor şi de preţurile în continuă scădere.
In luna septembrie, apartamentele s-au mai ieftinit cu 5%, după ce, în august, proprietarii mai lăsaseră 4% din preţ, arată datele celui mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară Colliers. În ultimele şase luni, preţurile au scăzut cu până la 20%.
Studiul realizat în Bucureşti arată că dacă în sectoarele 2, 5 şi 6 locuinţele s-au ieftinit cu doar câteva procente, în sectorul 1 proprietarii au pierdut luna trecută până la 13%, după ce preţurile din această zonă crescuseră constant în ultimele două luni. Cele mai accesibile sunt locuinţele din sectorul 2, unde metrul pătrat costă acum puţin sub 1.500, respectiv 1.484 de euro.
Specialiştii Colliers spun că, faţă de cele trei luni de vară care au consemnat vânzări scăzute, septembrie a fost marcată de o creştere a interesului cumpărătorilor, aflaţi şi sub presiunea introducerii noilor norme BNR. ?Totuşi, nesiguranţa manifestată în sistemul bancar local şi internaţional, la care s-a adăugat instabilitatea pieţelor bursiere au împiedicat mulţi cumpărători de apartamente să finalizeze tranzacţiile?, susţin brokerii.
In acest context, joi se deschide un nou târg de case, cu toate că primele trei expoziţii de gen din această toamnă nu au adus multe vânzări, scrie ?Evenimentul Zilei?. La Târgul Naţional Imobiliar, vizitatorii vor putea alege dintre 10.000 de locuinţe, toate numai în Capitală.
Potrivit companiei citate, preţul caselor din noile complexuri a rămas constant în ultimele şase luni. Un metru pătrat construit costă, în medie, 1.900 de euro. Investitorii spun că, din cauza scumpirii materialelor de construcţie şi a forţei de muncă, nu-şi permit să ceară mai puţin pentru viitoarele apartamente. Cu toate acestea, conform unor calcule independente a reieşit că metrul pătrat construit s-ar situa sub această valoare, dar mulţi dintre dezvoltatorii imobiliari ţin foarte mult la marja de profit.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza pe piata imobiliara BNR
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close