Antena 3 CNN Economic Biz News Business Prima victimă în scandalul dobânzilor: Directorul trezoreriei Unicredit Ţiriac Bank a demisionat

Prima victimă în scandalul dobânzilor: Directorul trezoreriei Unicredit Ţiriac Bank a demisionat

Prima victimă în scandalul dobânzilor: Directorul trezoreriei Unicredit Ţiriac Bank a demisionat
03 Noi 2008   •   12:43

Bogdan Mihoc, directorul trezoreriei Unicredit Ţiriac Bank, a demisionat, luni, iar locul său a fost luat de Dorin Badea, anunţă banca. Badea a ocupat anterior funcţia de director adjunc al trezoreriei Unicredit Ţiriac Bank. "Dorin Badea a fost numit director al trezoreriei, după ce Bogdan Mihoc a decis să demisioneze", a declarat, luni, pentru Mediafax directorul de comunicare al băncii, Ioana Păun Ivancenco.
Surse bancare au declarat, vineri, pentru Mediafax, Bogdan Mihoc ar putea demisiona din funcţia de director al trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank, după scandalul privind operaţiunile derulate de unele bănci în ultimele două - trei săptămâni.
Este posibil ca Mihoc să fie autorul unui email care sugera creşterea orchestrată a dobânzilor la depozite peste nivelul solicitat de alte bănci la credite. Emailul a fost trimis pe 21 octombrie, iar băncile care afişau cele mai mari dobânzi în acele zile au fost Unicredit, ING, Bancpost şi RBS. Ulterior, guvernatorul Mugur Isărescu a cerut băncilor să afişeze dobânzi decente, iar Consiliul Concurenţei a început o investigaţie privind o posibilă înţelegere între anumite instituţii de credit
Mihoc (35 de ani) a fost ales, la sfârşitul anului 2007, preşedinte al ACI România, asociaţia profesională a dealerilor din România.
În urmă cu două săptămâni, BNR a cerut unui număr de şapte bănci să reintre în normalitate în ceea ce priveşte cotaţiile dobânzilor de pe piaţa monetară. Banca Centrală şi-a rezervat dreptul de a suspenda publicarea indicilor ROBID/ROBOR în cazul în care dobânda ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul ratei Lombard, de 14,25% în prezent.
Ratele dobânzilor de pe piaţa interbancară au urcat în ultimele săptămâni până la 70%, sugerând o criză de lichiditate. Cu toate acestea, banca centrală a susţinut că această majorare de necontrolat este rezultatul unor operţiuni speculative pe piaţa valutară, care au împins cererea de lei cu mult peste volumul necesar în condiţii normale. Oficialii BNR vorbeau chiar de încercări de manipulare a pieţei.
Foto: www.comunicatedepresa.ro
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR banci UniCredit
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close