Antena 3 CNN Economic Biz News Business Prima victorie în lupta cu băncile. Bancpost renunţă la comisioanele abuzive din contracte

Prima victorie în lupta cu băncile. Bancpost renunţă la comisioanele abuzive din contracte

Prima victorie în lupta cu băncile. Bancpost renunţă la comisioanele abuzive din contracte
27 Oct 2008   •   20:57

Pe adresa site-ului www.antena3.ro au venit sute de mesaje în care românii s-au arătat revoltaţi în urma majorării ratelor la creditele contractate, iar Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a confruntat cu o avalanşă de reclamaţii din partea clienţilor nemulţumiţi de serviciile oferite de bănci.
Iată că luni au apărut şi primele rezultate Bancpost anunţând că renunţă la comisionul de 0,59 la sută din sold care nu era prevăzut în contractele cu clienţii. Totul se întâmplă după ce, săptămâna trecută, ANPC a amendat banca cu 60.000 de lei. "Reprezentanţii Bancpost au spus că îşi vor anunţa şi clienţii că acest comision nu se mai aplică. Din punct de vedere legislativ, era incorect", a declarat, luni, pentru Mediafax, preşedintele ANPC, Dan Vlaicu.
Vineri, ANPC a anunţat că nouă bănci comerciale sunt vizate în scandalul majorării dobânzilor.
La jumătatea lunii octombrie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă care reglementează relaţia dintre clienţi şi bănci. Aceasta stabileşte că băncile nu pot introduce sau mări comisioanele pe durata derulării unui contract, iar dobânda să fie calculată transparent.
Propunerea legislativă este necesară deoarece tot mai mulţi români solicită împrumuturi băncilor, iar de la începutul anului numărul reclamaţiilor înregistrate de ANPC pe acest segment al serviciilor a ajuns la aproximativ 1.300.
Reclamaţiile clienţilor au vizat faptul că băncile modifică dobânzile fără a-i notifica sau fără a-i anunţa pe ce bază se modifică, comisioanele se majorează pe parcursul contractului fără a fi informaţi, sau se introduc în contract altele noi.
Totodată, clienţii s-au arătat nemulţumiţi şi de unele costuri nejustificate la tranzacţiile bancare. Potrivit preşedintelui ANPC, Dan Vlaicu, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind protecţia consumatorilor care reglementează activitatea băncilor va intra în vigoare cel mai probabil de la 1 ianuarie 2009, la 60 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close