Antena 3 CNN Economic Biz News Ce vrea noul guvern britanic: Scăderea deficitului prin diminuări de bugete şi disponibilizări

Ce vrea noul guvern britanic: Scăderea deficitului prin diminuări de bugete şi disponibilizări

Ce vrea noul guvern britanic: Scăderea deficitului prin diminuări de bugete şi disponibilizări
Sursa foto: deficit
24 Mai 2010   •   15:32

Noul guvern de coaliţie de la Londra anunţă luni un prim program de reducere a cheltuielilor bugetare, în valoare de şase miliarde de lire sterline. Presa britanică a dezvăluit deja elemente ale programului. Obiectivul guvernului este scăderea deficitului bugetar, care a atins proporţii impresionante.

Asigurările sociale, sănătatea, învăţământul, dar şi apărarea şi sprijinul pentru mediul de afaceri vor fi sever afectate de reducerea cheltuielilor. Sunday Times susţine că, în viitorii ani, din ministere şi servicii publice vor dispărea între 300.000 şi 700.000 de locuri de muncă.

Potrivit presei, bugetul Ministerului Comerţului va fi redus cu 900 de milioane de lire iar alte 200 de milioane vor fi tăiate din finanţarea universităţilor. Vor fi luate la bani mărunţi şi fondurile de câteva miliarde de lire pe an, alocate de ministere pentru deplasări şi publicitate. Nici apărarea nu va fi cruţată: 200 de milioane de lire vor fi economisite prin închiderea unei baze navale intrate în istoria britanică. Partidele coaliţiei - conservatorii şi liberal-democraţii - au avut, în campanie, abordări diferite cu privire la reducerile bugetare, dar s-au pus repede de acord când au constatat cât de gravă este situaţia.


Secretarul de stat al Trezoreriei a avertizat că ţara "va trece din era abundenţei în cea a austerităţii" şi s-a declarat pregătit "să primească numeroase plângeri de la cetăţeni furioşi". Potrivit ultimelor statistici, deficitul bugetar al Marii Britanii va depăşi, anul acesta, 11 la sută din Produsul Intern Brut.

Antena3

×
Subiecte în articol: guvern Marea Britanie deficit
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close