Antena 3 CNN Economic Biz News CEZ va lansa în România cel mai mare parc eolian din Europa

CEZ va lansa în România cel mai mare parc eolian din Europa

CEZ va lansa în România cel mai mare parc eolian din Europa
Sursa foto: ferma eoliana
30 Apr 2010   •   12:39

Grupul ceh de electricitate CEZ anunţa joi că va lansa curând cel mai mare proiect de parc eolian la Fântanele, în România. Investiţia de 1,1 miliarde de euro va avea o capacitate de 600 megawati alimentată de 240 turbine, anunţa managerul pentru dezvoltare Juan Saez Palacios prezent la Bucureşti.
Primele turbine vor începe să producă energie în septembrie, iar proiectul va fi încheiat în 2011.

"Investiţia va merge spre construcţia şi instalarea centralelor eoliene şi spre dezvoltarea infrastructurii locale: drumuri, apă şi canalizare," explica Palacios .

Ministrul economiei, Adriean Videanu arăta că oficialii au primit cereri de la companii care intenţionează să instaleze centrale eoliene cu o putere de 23.000 de megawaţi, "ce depăşeşte cu mult capacitatea reţelei naţionale de electricitate."
"Susţinem fără condiţii orice proiecte sustenabile ," arăta acesta.
Spaniolii de la Iberdrola au anunţat anterior planuri de a construi cel mai mare proiect de parc eolian din lume, în sud estul României- Proiectul de 1600 megawati ar trebui să fie gata în 2017.
Proiecte în acest sens mai au şi Petrom şi compania italiană Enel .
România produce acum 11 megawaţi din turbine eoline, deşi are un potenţial de circa 14.000.
Grupul spaniol Iberdrola a primit licenţă de la Transelectrica de a conecta 1.500 MW de energie eoliană la sistemul naţional de electricitate, putere pe care o va dezvolta în cadrul a 50 de parcuri eoliene, până în 2017, iar prima locaţie, cu o capacitate de 80 MW, va fi construită începând din acest an şi va deveni operaţională din 2011, însă nu face parte din puterea alocată de autorităţi.
Proiectul de energie eoliană Dobruja, din Dobrogea, care va cuprinde cele 50 de parcuri eoliene, va fi construit în perioada 2011-2017 şi va furniza electricitate către aproape un milion de locuinţe, reducând totodată emisiile de dioxid de carbon cu 2,6 milioane tone, se arată într-un comunicat al Iberdrola Renovables.
Primul parc eolian al Iberdrola în România, de 80 de MW, va fi construit începând din acest an lângă localitatea Mihai Viteazu şi va deveni operaţional din 2011. Proiectul de la Mihai Viteazu nu face parte însă din portofoliul Dobruja şi nu este inclus în licenţa obţinută de la Transelectrica, însă este localizat în apropiere de Dobruja, menţionează comunicatul.

Antena3.ro

×
Parteneri
Bani de la stat pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă
x close