Antena 3 CNN Economic Biz News Cumulul pensie-salariu, acceptat dacă pensia nu depăşeşte salariul mediu brut

Cumulul pensie-salariu, acceptat dacă pensia nu depăşeşte salariul mediu brut

Cumulul pensie-salariu, acceptat dacă pensia nu depăşeşte salariul mediu brut
Sursa foto: salariu mediu
03 Sep 2009   •   14:17

Pensionarii care lucrează şi primesc salariu au 15 zile să opteze între suspendarea plăţii pensiei pe durata activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, dacă nivelul pensiei nete aflate în plată depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie, respectiv 17 milioane de lei vechi, potrivit unui proiect de lege citat de NewsIn.

Proiectul prevede că este permis cumulul pensie-salariu de la stat dacă "nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurprilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat".
Dacă acest procent este depăşit, pensionarii care în prezent lucrează şi primesc salariu au termen 15 zile să opteze între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activitţăţii şi încetarea raporturilor de muncă.

În cazul în care nivelul venitului realizat din pensiile nete cumulate este mai mare decât nivelul salariului mediu brut pe economie, persoana are obligaţia de a-şi exprima opţiunea, în scris, în termen de 15 zile zile de la data intrării în vigoare a legii, cu privire la menţinerea în plată a pensiei faţă de cuantumul căreia este permis cumulul.

Dacă nivelul pensiei este sub cel al salariului mediu brut pe economie, acesta va putea fi cumulat cu veniturile realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcţie.
Suma economisită la bugetul de stat, în 2009, prin interzicerea cumulului pensiei mai mare decât salariul mediu brut pe economie cu salariul este de 60 de milioane de lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului, din totalul de peste 25 de milioane de lei, plătiţi în prezent pentru acest cumul.


Interzicerea cumulului pensie-salariu a fost una dintre primele măsuri ale Cabinetului Boc, care a încercat să impună măsura printr-o Ordonanţă de Urgenţă.
La sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constituţională (CCR) a decis însă că actul normativ nu respectă Legea fundamentala.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proiect de lege
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close