Antena 3 CNN Economic Biz News Disponibilizările în Educaţie ar putea începe în septembrie

Disponibilizările în Educaţie ar putea începe în septembrie

Disponibilizările în Educaţie ar putea începe în septembrie
Sursa foto: NEWS
16 Ian 2010   •   12:49

Ministerul Educaţiei a decis că disponibilizările din sistemul de învăţămînt ar putea începe în luna septembrie anul acesta. Până atunci însă, comasarea claselor în multe şcoli din ţară creează nemulţumiri. Părinţii spun că, din această cauză, copiii trebuie să meargă în fiecare zi, kilometri întregi către alte unităţi de învăţământ. Profesorii îşi vor pierde, la rândul lor, locurile de muncă şi ameninţă cu proteste. (

Ministerul Educaţiei a decis că măsura reducerii cu 15.000 a numărului de angajaţi din învăţământ poate fi aplicată de la 15 septembrie, fără a afecta bunul mers al procesului educaţional. "Întrucât fiecare judeţ are particularităţile sale şi nu se poate vorbi despre o măsură ce s-ar putea aplica la nivel naţional, (...) decizia privind cifra de şcolarizare se va lua la nivelul inspectoratelor şcolare, în funcţie de specificul fiecărui judeţ."

Printre măsurile pe care le are în vedere ministerul pentru a reduce cheltuielile se numără şi comasarea claselor paralele cu efective sub media prevăzută de lege, fără a se depăşi numărul maxim legal de elevi în fiecare clasă.

Decizia are consecinţe directe asupra elevilor. După comasarea claselor, mulţi copii vor fi nevoiţi să meragă la şcoală kilometri întregi, în localităţile învecinate.

Comasarea claselor îi afectează şi pe profesori. Odată cu desfiinţarea claselor, ei îşi vor pierde posturile. Liderii sindicali consideră că şi profesorii sunt îndreptăţiţi să primească salarii compensatorii pentru o perioadă de doi ani, la fel ca bugetarii disponibilizaţi din alte sectoare. Profesorii ameninţă că intră în grevă dacă solicitările nu le vor fi onorate.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close