Antena 3 CNN Economic Biz News Economiile puternice scapă de recesiune, restul luptă cu criza. Previziuni pentru România

Economiile puternice scapă de recesiune, restul luptă cu criza. Previziuni pentru România

Economiile puternice scapă de recesiune, restul luptă cu criza. Previziuni pentru România
19 Aug 2009   •   16:04
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Unul câte unul, statele afectate de criză părăsesc starea de recesiune şi reintră pe creştere. Cum era şi de aşteptat, în primul rând se află economiile puternice. Au dat, deja, startul China, Japonia, Franţa, Germania, Portugalia şi Cehia.

Veşti bune vin şi de peste ocean. Statele Unite anunţă că, în curând, vor încheia pe verde, ceea ce, potrivit FMI, ar fi un senal pozitiv pentru economie.

China, ţara cu cea mai solidă economie

China a fost prima mare economie care a ieşit din recesiune, înregistrând în trimestrul al doilea o creştere de 7,9%, după ce avansul din primele trei luni, de 6,1%, a fost cel mai slab din ultimii zece ani. China a întrecut şi Japonia, devenind a doua mare piaţă de capital la nivel mondial, în funcţie de valoare. Programul guvernamental de susţinere a activităţilor, de 4.000 de miliarde de yuani (585 miliarde dolari) a stimulat creditarea şi creşterea preţurilor acţiunilor.

Au urmat Franţa şi Germania. Statele cu cele mai puternice economii din Europa au anunţat creşteri economice după mai multe trimestre de scădere consecutivă. Performanţa este cu atât mai importantă cu cât economia din întreaga zonă euro înregistrează scăderi succesive ale PIB-ului.

După patru trimestre de creştere negativă, autorităţile de la Paris au reuşit să redreseze ţara şi să scoată economia de pe minus.

Rezultate bune au fost anunţate şi de Germania, ţară care nu mai înregistrase o creştere pozitivă a PIB-ului din primul trimestru al anului 2008. Oficialii de la Berlin au anunţat un plus de 0,3 la sută din PIB pentru cel de-al doilea trimestru al anului în curs.

Şi Portugalia a intrat pe un trend ascendent în intervalul aprilie-iunie, contrar aşteptărilor analiştilor, cu o creştere a Produsului Intern Brut de 0,3%, după trei trimestre consecutive de scădere, potrivit datelor institutului naţional de statistică.

Cehia, cea mai solidă economie din Europa de Est

În Europa de Est, primul stat care a anunţat creştere economică a fost Cehia. Produsul Intern Brut al Cehiei a avansat cu 0,3% în trimestrul al doilea faţă de primul, comparativ cu o scădere de 3,4% înregistrata in primul trimestru.

A doua ţară de pe continentul asiatic care a anunţat ieşirea din recesiune a fost Japonia. Economia niponă a înregistrat, în trimestrul al doilea, o creştere economică de 0,9 la sută faţă de primele trei luni ale anului. Potrivit premierului nipon, depăşirea crizei s-a realizat prin relansarea comerţului exterior. Japonia este, după Germania şi Franţa, a treia mare ţară industrializată care a ieşit din recesiune.

Japonia a înregistrat, în trimestrul al doilea, o creştere economică de 0,9% faţă de primele trei luni ale anului. Astfel, economia niponă a ieşit din cea mai severă recesiune de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, după 5 trimestre de scădere a Produsului Intern Brut. În termeni anuali, economia Japoniei, a doua la nivel mondial, a crescut în trimestrul al doilea cu 3,7%.

Recesiunea continuă în Europa

Veşti mai proaste, însă, pentru Marea Britanie şi Spania, care au înregistrat în continuare creşteri negative ale PIB-ului în al doilea trimestru.

Produsului Intern Brut (PIB) al Bulgariei a înregistrat o scădere de 1,6% în ultimul trimestru al anului trecut şi de 5% în ianuarie-martie 2009, calculate pe baze trimestriale. Potrivit previziunilor, Bulgaria va intra în recesiune.

Statul bulgar trebuie să semneze imediat un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a asigura stabilitatea financiară a ţării, a declarat preşedintele principalului partid de opoziţie, Boiko Borisov, considerat favorit la câştigarea alegerilor generale din iulie, transmite Novinite

Economia Ungariei va rămâne în recesiune în 2010, chiar daca aceasta se va reduce de la 6,5% în 2009 la 0,5% anul urmator. Mai mult, autorităţile se aşteaptă la o stagnare a salariului real din sectorul privat, un avans moderat al somajului si scăderea ajustata a consumului.

Situaţie la fel de rea şi în Ucraina. Totuşi, vecina de la nord reuşeşte să menţină viu interesul investitorilor. Volumul investiţiilor străine directe din Ucraina în perioada ianuarie-iunie 2009 a fost cu 2,359 mld. dolari mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Ucraina nu scapă, însă, de recesiune, întrucât producţia industrială a statului s-a contractat cu 26,7% in iulie 2009, faţă de iulie 2008.

Economia Letoniei a scăzut cu 19,6% în trimestrul al doilea, după ce în primul înregistrase un declin de 18%. Estonia anunţă o contractare a PIB-ului de 16,6%, iar economia Lituaniei a scăzut cu 22,4%.

Mai norocoşi sunt elveţienii. Potrivit previziunilor, economia Elveţiei va reveni curând pe plus, e de părere economistul şef al Secretariatului de Stat pentru Economie, Aymo Brunetti. Secretariatul anticipeaza o scadere de 2,7% in acest an si o revenire modesta de 0,4% in 2010.

Elveţia a intrat în recesiune în primăvară, după două trimestre consecutive în care economia a scăzut. Produsul Intern Brut s-a diminuat cu 0,8% în primul trimestru si cu 0,6% în ultimele luni ale 2008.

Veşti bune din SUA, dar pe termen scurt

Veşti bune şi din Statele Unite. Potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional, SUA vor ieşi din recesiune în scurt timp. Specialiştii avertizează însă că refacerea economiei va fi lentă şi treptată din cauza incertitudinilor legate de piaţa muncii şi cea imobiliară.

FMI are şi câteva sfaturi pentru administraţia americană. Trebuie să stabilizeze economia, să renunţe la programele de stimulare şi să consolideze sectorul financiar. În primul semestru al acestui an, produsul Intern Brut al Statelor Unite a scăzut cu 6,4%, fiind cel mai grav declin din 1982.

Scăderea economică ar trebui să încetinească în următoarele luni şi să inducă o creştere în Statele Unite ale Americii la sfârşitul acestui an, spune un membru al consiliului director al Băncii centrale elveţiene, Thomas Jordan, citat de AFP.

"Declinul economic din SUA şi din Europa va încetini considerabil în următoarele luni. Până la sfârşitul anului vom vedea o creştere pozitivă durabilă în Statele Unite, urmate de Europa la începutul lui 2010", a declarat Jordan într-un articol publicat în Handelszeitung.

Previziuni pentru România

În iunie, preşedintele Traian Băsescu anunţa recesiunea. Nu vom trece de trimestrul al doilea fără scădere economică, se spunea atunci. În martie, s-a negociat acordul cu FMI în valoare de 13 miliarde de euro. Curând, şeful delegaţiei misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks declara că ?o recesiune foarte severă a lovit România?, iar PIB-ul va scădea cu 8 - 9% la nivelul anului 2009.

De asemenea, cei de la FMI se aşteptau la o inflaţie mai mică în 2009, dar declarau că inflaţia va atinge 4,3%.
Prognoza FMI spune că dacă nu s-ar lua unele masuri de corecţie, deficitul bugetar ar putea atinge -8% la sfârşitul anului.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au convenit scăderea deficitului bugetar în 2010 la sub 6% din PIB, faţă de 7,3% din PIB acceptat pentru 2009, prin diminuarea deficitului structural cu 2-2,5 puncte din PIB. O parte din împrumutul de la FMI va merge direct spre finanţarea unei cote din deficitul bugetar. Totuşi, Ministrerul Finanţelor va trebui să obţină de pe piaţa internă resursele pentru a finanţa restul deficitului.

În ceea ce priveşte sectorul bancar, FMI spune că acesta a făcut faţă crizei în ciuda mediului economic nefavorabil din regiune. "Am putut să ajungem la un acord cu cele mai importante 9 bănci din România cu privire la păstrarea expunerii şi angajamentului cu România şi pentru aducerea unor finanţări suplimentare când e necesar. Acum, am primit acorduri bilaterale de la fiecare dintre cele 9 bănci", spune Franks.

"România îşi va reveni când va atinge nivelul din 2005-2006"

?România este în cădere masivă şi va intra pe creştere după ce va cădea până la nivelul din 2005-2006. Creşterea economică cu care România s-a lăudat între 2005 şi 2008 nu a izvorât organic din economia existentă, ci a fost un transplant pe bază de consum din import finanţat prin credite exterme şi nu poate fi păstrată. De îndată ce acel lucru care o proiectase, adică finanţarea externă a dispărut, a dispărut şi creşterea economică. Din păcate, nu a lăsat urme durabile pentru că nu s-au făcut nici autostrăzi, nici şosele, nici spitale. S-au dat doar salarii mai mari şi pensii mai mari, la care, acum, trebuie să se renunţe?, conchide analistul Ilie Şerbănescu.

Sintia Radu, Antena3.ro

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close