Antena 3 CNN Economic Biz News Emil Boc: Avem nevoie de 8.4 miliarde de euro în 2010 pentru că producem mai puţin decât consumăm

Emil Boc: Avem nevoie de 8.4 miliarde de euro în 2010 pentru că producem mai puţin decât consumăm

Emil Boc:  Avem nevoie de 8.4 miliarde de euro în 2010 pentru că producem mai puţin decât consumăm
07 Iun 2010   •   16:56

România are nevoie de 8.4 miliarde de euro în 2010 pentru că, în prezent, se consumă mai mult decât se produce. Prin urmare, criza este necruţătoare, spune premierul Emil Boc. În acest moment, România este parte a unui acord cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. În cadrul acestui acord, ?dacă aplicăm programul de austeritate de reduere a cheltuielilor bugetare până la finele anului?, vor intra la buget aproape 6 miliarde de euro, adaugă primul ministru.
România va primi de la FMI 2.5 miliarde de euro, bani ce vor merge la BNR pentru consolidarea rezervelor valutar, 2.3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, ce vor fi utilizaţi pentru a finanţa deficitul bugetar, 0.4 miliarde de euro de la Banca Mondială care vor fi, de asemenea, folosiţi pentr a finanţa deficitul şi 0.7 miliarde de la Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană de Dezvoltare, pentru a susţine activitatea firmelor.

De ce s-a optat pentru reducerea cheltuielilor bugetare? Pentru a lăsa ?spaţiu pentru mediu privat?. Majorarea taxelor şi impozitelor ?ar fi compromis economia? prin presiunile asupra sectorului privat.

Potrivit Comisie Naţionale de Prognoza, majorarea taxelor ar conduce 50.000 de agenţi economici spre faliment numai în semestrul al doilea al anulu 2010. Inflaţia ar atinge 10%, cursul monedei europene ar creştere substanţial, iar consumul final ar scădea cu 4.5%, spune Emil Boc.

Produsul Intern Brut s-ar vedea afectat cu 2%, iar şomajul ar creşte. La fel şi munca la negru.

Încă 90.000 de persoane nu ar plăti taxe şi impozite şi ar lucra la negru dacă Guvernul ar creşte fiscalitatea, adaugă Boc. Dacă nu s-ar lua măsurile de austeritate, deficitul ar atinge 9.1% din PIB, iar România ar trebui să se împrumute de încă 11 miliarde de euro. În anul 2007, fondul de salarii în sectorul bugetar a atins 17.6 miliarde de lei, iar un an mai târziu era de 45.6 miliarde de lei. În 2009, spune premierul, fondul de salarii a fost menţinut la acelaşi nivel prin concediile fără plată pe care angajaţii de la stat au fost nevoiţi să şi le ia.



Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Operațiunea ”Neptun” și locul secret în care a fost ascuns aurul României
x close