Antena 3 CNN Economic Biz News Exportatorii au decis să facă împreună lobby pentru rescrierea legislației în domeniu

Exportatorii au decis să facă împreună lobby pentru rescrierea legislației în domeniu

Exportatorii au decis să facă împreună lobby pentru rescrierea legislației în domeniu
20 Iun 2014   •   17:22

Lumea se schimbă rapid, iar comunitatea exportatoare românească a rămas uşor în urmă la nivel de reprezentare, nu mai are o “voce” care să-i susțină poziția în dialogul cu autoritățile pe chestiuni care o privesc. Este opinia împărtășită de o parte din exportatori, acea parte care a decis că lucrurile trebuie să evolueze și a acționat în consecință: a înființat o nouă structură de reprezentare - Asociația Română a Exportatorilor (AREX).

AREX a fost înfiinţată anul acesta, are aproape 80 de membri și are ca fondatori companii de notorietate precum Alro, Grup Servicii Petroliere, Adrem Invest, Astra Vagoane Călători sau Romcab.

”Orice companie care vrea să existe are nevoie de investiții, iar acest principiu este valabil și pentru comunitatea exportatoare, care, dacă vrea să existe, trebuie să investească în ea. În ultimii ani, investițiile în această direcție au scăzut în intensitate și exportatorii consideră că se confruntă cu un gap la nivel de asociere și reprezentare”, explică Traian Halalai, preşedintele AREX și, în același timp, președinte al EximBank – unul dintre membrii fondatori ai AREX.

El spune că exportatorii au nevoie mai mult ca oricând să fie susținuți prin toate mijloacele pentru a putea face faţă provocărilor de pe pieţele externe. “Este nevoie de o voce puternică în dialogul cu autoritățile pentru că, în lipsa unui partener viabil de dialog, care să aducă un input autorizat, structurile administrative nu vor putea acţiona în cel mai eficient mod. De aceea, am transmis autorităţilor faptul că AREX îşi doreşte să se implice şi să fie un partener în procesul de rescriere a legislaţiei de export şi de modernizare a organismelor cu atribuţii în domeniu astfel încât să ne consolidăm prezența pe piețele externe”, a mai spus Halalai.

El a punctat că lucrul în echipă este cuvântul de ordine al AREX, iar, pentru a avea rezultatele așteptate, fiecare membru trebuie să se implice și sa-și aducă aportul.

”În calitate de președinte al EximBank vă pot spune că suntem deciși ca implicarea noastră să fie maximă, astfel încât AREX să devină încă un canal prin care banca va pune în aplicare rolul pe care este obligată să îl îndeplinească în conformitate cu statutul său – de susținător al mediului de afaceri românesc”, a mai spus Halalai. El a adăugat că, prin instrumentele sale specifice, EximBank a susţinut în 2013 realizarea de proiecte de export de peste 800 mil. euro. ”Subliniez faptul că sprijinul EximBank merge către susținerea exclusivă a antreprenorilor locali în condițiile în care peste 70% din exportul României este realizat de companii cu capital majoritar străin, susținute financiar de companiile-mamă, care nu apelează la produse de finanțare sau garantare locale”, a explicat Halalai.

×
Subiecte în articol: Eximbank
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close