Antena 3 CNN Economic Biz News Exporturile României au scăzut la mai puţin de jumătate faţă de anul trecut

Exporturile României au scăzut la mai puţin de jumătate faţă de anul trecut

Exporturile României au scăzut la mai puţin de jumătate faţă de anul trecut
15 Dec 2008   •   08:48

Tabloul situaţiei economice a României capătă pe zi ce trece un contur mai evident. Astfel, datele statisitice arată că exporturile româneşti au intrat într-o profundă criză în noiembrie, iar deteriorarea continuă. Aceasta cu atât mai mult cu cât nici unul dintre marii clienţi externi, european sau american nu şi-a făcut planul de comenzi pentru 2009. Probabil că şi aceste societăţi aşteaptă o clarificare a situaţiei mondiale înainte de a se angaja în cheltuieli.
Cum ieşirile din ţară contează pentru o treime din PIB, este posibil ca această reducere să ducă la o recesiune în 2009, crede Mihai Ionescu, preşedinte Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din Romania (ANEIR).
Statisticile indică o reducere brutală,cu 52,6 procente, a exporturilor către ţările din afara spaţiului UE. Începutul lunii trecut a însemnat o cădere de mai mult de jumătate faţă de ultima perioadă din octombrie, scrie România Liberă.
Reprezentantul exportatorilor a observat câtva disfuncţionalităţi ale pieţii româneşti. El a remarcat că ?Eximbank devenise un jucător pe piaţa interbancară, or, rostul ei este să finanţeze exportatorii din capitalul său de circa 200 milioane euro", spune Ionescu. Exportatorii nu au folosit instrumentele puse la dispoziţie de Eximbank deoarece costurile acestora "erau mai mari decât produsele băncilor comerciale".
Exportatorii se mai plâng şi de birocraţia excesivă, dar şi de politizarea exagerată a instituţiei, care urmăreşte ciclul electoral, fapte ce au afectat activitatea băncii.
Exportatorii ar dori o depolitizare a băncii, debirocratizarea şi reducerea costurilor finanţării, pentru a putea accesa mai uşor fondurile europene.
De altfel, la presiunea clienţilor, Eximbank a redus cu 50% comisioanele aplicate produselor de garantare, asigurare si finanţare începând din 11 decembrie, iar dobânzile sunt menţinute la nivelul lunii septembrie.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Eximbank
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close