Antena 3 CNN Economic Biz News Firmele româneşti, investiţii de 27 miliarde euro în 2008

Firmele româneşti, investiţii de 27 miliarde euro în 2008

Firmele româneşti, investiţii de 27 miliarde euro în 2008
05 Noi 2008   •   09:30

Investiţiile firmelor româneşti au ajuns la 27 miliarde euro în acest an şi ?nu este niciun semn că se vor reduce în următorii ani?, a declarat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
?Cu excepţia dezbaterilor care ţin de febra electorală, nu cred că orice formulă de guvernare va ameninţa mediul de afaceri autohton. Ideea continuităţii este una valabilă, iar România trebuie să stimuleze investiţiile, mai ales pe cele autohtone, în energie şi atragerea fondurilor europene", a mai spus Vosganian.
Ministrul a vorbit despre importanţa unei politici fiscale prudente în următorii patru ani, ?fără de care nu vom ajunge la un deficit bugetar de 0,9% din PIB în 2012 şi fără de care nu vom putea intra în zona euro?. Obiectivele pot fi, însă, atinse prin continuarea investiţiilor, a menţionat el.
Vosganian a precizat că România nu a creat şocuri interne, ci le-a atenuat pe cele externe, iar reevaluarea creşterii economice s-a făcut pe minus în majoritatea ţărilor europene, cu excepţia României, transmite Newsin. ?Nicio autoritate externă nu dă României o medie de creştere economică mai mică de 5% pe an. Creşterea economică a fost mai mare pe zona investiţiilor şi a avut o restrângere pe consum?, a mai spus ministrul.
În altă ordine de idei, ministrul a anunţat că cheltuielile de pentru deplasări şi protocol vor fi reduse, iar autorităţile publice nu vor mai încheia contracte noi începând cu luna noiembrie. Propunerea a fost aprobată de Executiv, astfel încât deficitul bugetar să fie menţinut în limita a 2,3% din PIB în 2008. Vosganian a îndemnat şi către o ?abordare prudentă? a angajărilor de personal şi a acordării primelor, dar şi diminuarea ?până la strictul necesar? a cheltuielilor de protocol şi pentru deplasări.
In 2008, bugetul de stat consolidat înregistra un deficit de circa 1,5% din PIB după primele zece luni.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close