Fitch a retrogradat ratingul Croaţiei, din cauza riscurilor privind datoria publică

de G.S.    |    10 Aug 2014   •   13:40
Fitch a retrogradat ratingul Croaţiei, din cauza riscurilor privind datoria publică
Fitch Ratings a retrogradat cu o treaptă ratingul Croaţiei pentru datoriile pe termen lung în valută, la nivelul BB, cu perspectivă stabilă, din cauza amplificării riscurilor legate de capacitatea autorităţilor de stabilizare a ponderii datoriei publice în PIB, pe termen mediu.
Ratingul pentru datoriile pe termen scurt în monedă locală a fost redus cu o treaptă la nivelul BB+, iar plafonul de ţară la BBB-. Calificativul pentru datoriile pe termen scurt în valută a fost menţinut la nivelul B.
"Revizuirea substanţială a cheltuielilor bugetare, în aprilie, părea să permită Croaţiei reducerea deficitului bugetar de la 4,9% în 2013 la 3,8% în 2014, conform cerinţelor incluse de Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv, iniţiată în ianuarie. Cu toaste acestea, guvernul a indicat recent că au avut loc derapaje ale cheltuielilor în primul semestru şi a recunoscut că şansele de a respecta ţintele bugetare stabilite în procedură sunt mici", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Recesiunea prelungită continuă să reducă şansele consolidării fiscale şi ale sustenabilităţii datoriei publice.
Croaţia se confruntă cu al şaselea an de recesiune, cu o contracţie a PIB estimată pentru acest an de 0,5%, după un declin de 1% anul trecut.
Cererea internă scăzută riscă să provoace o deflaţie moderată, ceea ce poate complica sustenabilitatea datoriei publice.
Ponderea datoriei publice în PIB a atins 67% la sfârşitul anului trecut, în timp ce necesarul de finanţare este ridicat, de 18,5% din PIB. Totuşi, 80% din acest necesar este asigurat pe piaţa internă, iar costul împrumuturilor este la un minim record.
 

x close