Antena 3 CNN Economic Biz News Fitch Rating: România va adopta moneda Euro cel mai devreme în 2015

Fitch Rating: România va adopta moneda Euro cel mai devreme în 2015

Fitch Rating: România va adopta moneda Euro cel mai devreme în 2015
14 Noi 2008   •   22:37

Agenţia de evaluare financiară Fitch Rating consideră că România va adopta moneda unică europeană abia în 2015, cu un an mai târziu decât şi-au stabilit ca obiectiv autorităţile române. Potrivit unui raport al agenţiei, citat de Mediafax, România are nevoie de mai mult timp pentru a obţine convergenţa reală şi nominală.
Tranziţia la moneda Euro implică, printre altele, menţinerea Leului în mecanismul european al ratelor de schimb (ERM II) timp de doi ani. Pentru a-şi respecta obiectivul propus, România va trebuie să intre în ERM II în anul 2012.
Un raport al Comisiei Europene, publicat în luna mai, arată că singurul criteriu îndeplinit de România pentru adoptarea monedei europene este cel privind stabilitatea bugetară. Nu ne încadrăm în normele impuse în domeniul inflaţiei, al cursului de schimb şi al convergenţei ratelor de schimb pe termen lung.
Inflaţia statelor membre care vor să adopte moneda Euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5% nivelul mediu al inflaţiei din cele mai performante trei state membre, în timp ce deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.
În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a fost de 3,7%.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: rata inflatiei deficit bugetar
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close