Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul modifică legislaţia muncii: Firmele, obligate să înregistreze mai rapid contractele de muncă

Guvernul modifică legislaţia muncii: Firmele, obligate să înregistreze mai rapid contractele de muncă

Guvernul modifică legislaţia muncii: Firmele, obligate să înregistreze mai rapid contractele de muncă
15 Ian 2010   •   17:54


În urma unei solicitări a Comisiei Europene, Guvernul României a decis modificarea legislaţiei muncii prin introducerea unor reguli conform cărora firmele să fie obligate să înregistreze mai rapid contractele de muncă. Mai precis, companiile vor fi nevoite să facă acest lucru cu o zi înainte de începerea activităţii şi nu în 20 de zile de la angajare, aşa cum este prevăzut în prezent. Decizia are drept scop combaterea evaziunii.

Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii sunt obligaţi să înregistreze contractele de muncă la Inspectoratele Teritoriale în maximum 20 de zile de la încheierea acestora. Registrul trebuie transmis în formă electronică la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) în a cărui rază teritorială îşi au sediul sau domiciliul în termen de 20 de zile de la data angajării primului salariat.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că, în urma hotărârii luate de Guvern, firmele vor fi acum obligate să includă în registrul general de evidenţă al salariaţilor elementele de identificare a salariatului cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii acestuia. În plus, angajatorii trebuie să anunţe încetarea contractului individual de muncă chiar la data încetării relaţiilor de serviciu şi să transmită registrul în format electronic la ITM cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către primul salariat şi, ulterior, de către fiecare nou salariat.

Firmele care nu vor respecta noul termen riscă amenzi în valoare de 1.500 de lei pentru fiecare contract neînregistrat. Cu toate acesta, valoara cumulată a amenzii nu va fi mai mare de 20.000 de lei.

În cazul în care angajatorii vor completa registrul cu date eronate, amenda va fi cuprinsă între 3.500 şi 5.000 de lei.

"Capacitatea inspectorilor de muncă de a depista munca nedeclarată, în raport cu aceste reglementări, este diminuată de practica recentă a angajatorilor, extrem de frecventă în ultima perioadă, de a încheia contracte scrise cu lucrătorii, dar de a nu le înregistra la inspectoratele teritoriale de muncă decât dacă fac obiectul unui control. Această practică este înlesnită şi de complicitatea lucrătorilor, care consimt să nu le fie înregistrate contractele, iar în caz de control declară, sub semnătură, că lucrează pentru angajatorul respectiv doar de câteva zile, număr întotdeauna mai mic de 20 zile. Intensitatea controalelor nu mai poate creşte semnificativ doar pe seama creşterii numărului de controale efectuate de Inspecţia Muncii, întrucât creşterea suplimentară a numărului de controale pentru depistarea muncii nedeclarate ar afecta celelalte obligaţii legale de control stabilite în sarcina instituţiei prin Codul muncii. În urma analizei efectuate, a rezultat că, pentru a putea creşte numărul de controale şi eficienţa acestora, este necesară modificarea cadrului legislativ existent", se arată în documentul guvernamental, citat de sursa precizată.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: guvern
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close