Antena 3 CNN Economic Biz News Proiectul Ministerului Economiei de comasare a complexurilor energetice ar putea costa statul 900 milioane de euro

Proiectul Ministerului Economiei de comasare a complexurilor energetice ar putea costa statul 900 milioane de euro

Proiectul Ministerului Economiei de comasare a complexurilor energetice ar putea costa statul 900 milioane de euro
Sursa foto: Nuclearelectrica
11 Sep 2009   •   09:15

Comasarea complexurilor energetice într-un singur mare conglomerat, aşa cum intenţionează să facă ministrul Economiei Adriean Videanu ar putea provoca pierderi de aproape 900 de milioane de euro statului român. Şi asta doar în cazul Nuclearelectrica, care s-ar afla atunci în imposibilitatea de a plăti creditele externe angajate pentru dezvoltare.

Pentru construcţia reactorului 2 de la Cernavodă, compania naţională Nuclearelectrica a împrumutat din surse externe 860 de milioane de euro. Dacă reactoarele 1 şi 2 sunt trecute la compania Energetica 1, creditul nu va mai putea fi achitat.

Dacă Nuclearelectrica nu va putea dovedi că este în continuare solvabilă, statul va fi executat silit. Proiectul, obţinut în exclusivitate de Jurnalul Naţional, precizează că Nuclearelectrica va rămîne doar cu fabrica de combustibil nuclear de la Piteşti, care nu va mai face faţă creditului extern de aproape 900 de milioane de euro.

Aceeaşi situaţie este şi la o altă companie energetică de stat. Potrivit Jurnalul Naţional, ministrul Videanu declara joi că problema finanţării va fi rezolvată în primele luni ale anului viitor, dar după comasarea resurselor.

Ministerul Economiei vrea să reunească în cadrul companiei Energetica 1 cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, complexurile energetice de la Turceni, Craiova şi Rovinari, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi sucursalele hidroenergetice de la Vîlcea şi Slatina.

Antena 3

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close