Antena 3 CNN Economic Biz News SUA: 75 miliarde dolari pentru ca 9 milioane proprietari să nu îşi vadă casele confiscate

SUA: 75 miliarde dolari pentru ca 9 milioane proprietari să nu îşi vadă casele confiscate

SUA: 75 miliarde dolari pentru ca 9 milioane proprietari să nu îşi vadă casele confiscate
Sursa foto: case americane
19 Feb 2009   •   08:22

Preşedintele american Barack Obama a anunţat un plan de 75 milliarde de dolari pentru a ajuta între şapte şi nouă milioane de proprietari de case în pericol de a le fi confiscate imobilele.
La cele 75 de miliarde de dolari se adaugă alte 200 de miliarde, autorizaţi prin legea caselor de anul trecut.
La anunţarea planului acesta aprecia că ?criza noastră a locuinţelor a fost născută din erodarea valorii caselor, dar şi din erodarea valorilor noastre. Rezolvarea crizei va necesita mai mult decât resurse, va fi nevoie de responsabilitate?.
Recunoscând că guvernul trebuie să stabilească ?reguli de călătorie care să fie drepte? şi că ?băncile şi creditorii trebuie să fie resposabile pentru încheierea practicilor care ne-au adus la criză?, Obama a adăugat : ?oamenii trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acţiunile lor. Şi toţi trebuie să învăţăm să trăim din nou prin propriile mijloace. Acestea sunt valorile care ne-au definit naţiunea?.
El a distribuit vina pentru criză-ce a pus economia americană şi mondială în genunchi -pe creditori în căutare de profituri nerealiste, speculatori ce au pariat pe preţuri în creştere, creditori ce au profitat de cumpărători şi cumpărători care cu bunăştiinţă au împrumutat prea mult.
Obama şi-a prezentat Planul de stabilitate şi accesibilitate a proprietarilor în Arizona, unde preţul caselor a căzut în medie cu 43% din 2006. El a precizat însă că programul nu se adresează celor fără scrupule sau iresponsabili şi nu va arunca banii pe împrumuturi proaste sau ?speculatori care au pariat pe o piaţă în creştere şi au cumpărat case nu să locuiască în ele, ci să vândă?. Din contră, programul se va concentra pe salvarea familiilor care au jucat după reguli şi au acţionat cu responsabilitate.
Administraţia americană crede că planul va ajuta familiile ?să reconstruiască?, totuşi nu este foarte clar cum vor fi puse în practică unele iniţiative.
Pe acest fond, departamentul de comerţ a anunţat că ridicarea de noi case a căzut cu 16,8% în ultima luna, cel mai mic ritm de construcţie din ultima jumătate de secol.
Antena3.ro

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close