Antena 3 CNN Economic Biz News UE vrea sancţiuni mai dure pentru statele cu deficit excesiv

UE vrea sancţiuni mai dure pentru statele cu deficit excesiv

UE vrea sancţiuni mai dure pentru statele cu deficit excesiv
08 Iun 2010   •   11:18

Ţările cu deficit excesiv ar putea fi sancţionate mai dur, pentru a preveni o eventuală repetare a crizei datoriilor de stat, care, în prezent, subminează stabilitatea monedei unice europene. Miniştrii Finanţelor reuniţi la Luxemburg au convenit, marţi, să impună amenzi statelor care nu reuşesc să declare angajamente de reducere a deficitului, chiar înainte ca indicatorul cheie să depăşească plafonul de 3% din PIB reglementat la nivelul UE, informează Bloomberg.

"Până acum, nu primeai amendă decât dacă treceai de semaforul de culoare roşie de la 3%. De acum înainte, ai putea să ai probleme şi dacă treci pe galben", a declarat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, după ce s-a întâlnit luni seară cu miniştrii europeni ai Finanţelor.

Măsurile de reducere a deficitelor vor continua să fie aplicate şi anul viitor, pentru a sprijini înăsprirea regulilor.

Dacă nu reuşesc să corecteze deficitul, statele din zona euro care depăşesc limita de 3% din PIB ar putea fi nevoite să plătească amenzi de până la 0,5% din PIB, potrivit pactului de creştere şi stabilitate al UE.

Noul sistem gândit de miniştii Finanţelor presupune ca fiecare guvern să fie nevoit să prezinte estimări cuprinzătoare cu privire la creşterea economică, inflaţia, fiscalitatea şi cheltuielile bugetare în fiecare primăvară. Acest lucru ar urma să aibă loc cu circa şase luni înainte ca bugetele naţionale să intre în parlamente spre aprobare.

Guvernele care plănuiesc un deficit ridicat "vor trebui să se justifice" la nivelul UE, iar autorităţile europene şi celelalte state membre vor încerca să-l determine să-şi schimbe intenţiile.

În vizorul autorităţilor comunitare vor intra, totodată, statele ale căror datorii vor depăşi 60% din PIB.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: ministri finante reuniune UE deficit amenda
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close