Dintr-o comună izolată din vestul țării, Margina e acum un loc căutat de turiști din întreaga lume. “Mic dejun la Margina”, o idee transformată în brand turistic, a dezvoltat comunitatea și a exploatat potențialul unei zone de o frumusețe rară.
Turiști din Italia, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și chiar din Mongolia au venit la Margina pentru a descoperi satul românesc autentic.
Au fost poftiți la masă, în casele localnicilor, au străbătut ulițele în căruțe trase de cai, s-au oprit pentru un prâz la stână sau au vizitat bisericile din lemn și împrejurimile pitorești din Țara Făgetului.
Brandul deja premiat la concursuri internaționale poate ajuta Banatul să devină în 2028 Regiune Gastronomică Europeană, liderul proiectului fiind Consiliul Județean Timiș.
Casa Emiliei Popa din Coșteiu de Sus, unul din cele 9 sate ale comunei Margina din județul Timiș, e tot timpul deschisă oaspeților. Călătorii obosiți de drumuri lungi se opresc la poarta ei pentru un mic dejun tradițional, cu gust autentic românesc. Pentru unii dintre ei e o întoarcere în timp, la vremea copilăriei, la preparatele gustoase ale bunicilor.
„Eu sunt foarte mândră și foarte fericită când îmi trece cineva pragul. Și n-au fost puțini. Au fost din toate țările, până și din Mongolia, din America, din Germania, din Slovenia, din Cehia. De nu, nici nu pot să mă reamintesc toate lucrurile de unde au fost oamenii, de unde au venit și toți s-au simțit foarte bine la mine. Pentru că mâncarea este autentică, cum am învățat, așa o fac și în ziua de astăzi și așa vreau să o predau copiilor și nepoților mei. Își petrec ziua prin pe la Șopot, la cascadă, pe la muzee, pe la biserici, de lemn și la mine se întorc să mănânce o mâncare autentică românească”, mărturisește ea.
Până în 2017, Margina era o comună aproape necunoscută. După ce Autostrada Vestului le-a bătut în poartă, oamenii s-au gândit cum să profite de această deschidere spre lume pentru a-și dezvolta comunitatea.
Așa s-a născut brandul turistic “MIC DEJUN LA MARGINA”, care a pornit de la un grup restrâns de producători locali și câteva obiective turistice existente în satele comunei.
Treptat, tururile ghidate bine organizate, plimbările cu căruțele trase de cai i-au ajutat pe turiști să descopere, alături de preparatele tradiționale, natura și cultura locului.
În 2023, proiectul mic dejun la Marginea a fost premiat cu locul trei în Europa pentru cel mai sustenabil proiect cultural-turistic.
În doar trei ani de la lansare, proiectul “Mic dejun la Margina” a crescut numărul de turiști de la ZERO la peste 5 mii. Ideea a inspirat comunitatea locală să se asocieze, să lucreze împreună, să valorifice produse locale, să deschidă unități de cazare.
„Posibilități de cazare erau, dar destul de departe de zona noastră aici. Și da, a fost un un un impuls pentru noi să venim și să facem ceva inedit, adică ceva ce nu găsește în orice locație, nu simplu hotel sau o simplă și am făcut mai multe cabane, mai multe pe diferite tematici, după cum ați văzut”, spune Bogdan Petrache, localnic.
Brandul “Mic dejun la Margina” e prezent acum pe multe produse pe care localnicii le vând turiștilor - miere, magiun și pălincă de prune, ulei de lavandă, brânză şi produse din lapte de oaie. La Margina, până și pâinea coaptă în țest e branduită.
Reporter: Ce spun cei care ajung să guste pita-n țest?
Lucia Balinton, producător local: Le place, spun că are un gust deosebit acuma nu știu datorită făinii noastre, că e naturală, dar eu cred că și datorită faptului că nu se evaporă nimic, totul se păstrează acolo, sub clopotul ăsta, sub ţest. Am avut ocazia să trimit și la București, au fost foarte încântați. În Austria au fost foarte încântați.
La Coșteiu de Sus, turismul nu este spectacol, e viață, e multă muncă, tradiție, suflet și gust. Aici diminețile nu încep cu alarmă. Încep cu gogoși pe abur și o cafea la ibric cu lapte de vacă proaspăt muls şi o poveste, una pe care trebuie să o asculți și să o trăiești.
Dacă imaginile v-au convins, veniți în acest tărâm magic din inima Banatului! Aici, fiecare pas vă va spune o poveste despre istorie, gastronomie, tradiție și firea generoasă a oamenilor.