Antena 3 CNN Economic Cardurile cu prima didactică vor fi livrate marți și miercuri | Profesorii care primesc 1.500 de lei

Cardurile cu prima didactică vor fi livrate marți și miercuri | Profesorii care primesc 1.500 de lei

Majoritatea cardurilor pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei vor fi distribuite marți și miercuri.

Cardurile cu prima didactică vor fi livrate marți și miercuri | Profesorii care primesc 1.500 de lei
de Laura Dinu    |    24 Oct 2023   •   16:00

Potrivit reprezentanților Poștei Române, cardurile au început deja să fie livrate de vineri, 20 octombrie, urmând ca astăzi și mâine majoritatea cardurilor să ajungă la beneficiari.

Modul în care primele de carieră didactică vor fi decontate a fost publicat deja în Monitorul Oficial. 

„Deja se distribuie de vineri. Se distribuie și astăzi, se distribuie și mâine. Grosul lor de distribuție ar trebui să fie astăzi și mâine. Până la sfârșitul săptămânii ar trebui să fie livrate cam toate”, au transmis reprezentanții Poștei Române pentru edupedu.ro.

Totodată, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat vineri, pentru edupedu.ro, că a început deja distribuirea și încărcarea cardurilor: „distribuția și încărcarea cardurilor pentru tot personalul din Educație are loc în perioada 20-27 octombrie.” 

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei. 

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională 

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.” 

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.” 

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli: 

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora; 

b) cheltuieli pentru echipamente IT; 

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora; 

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice. 

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024. 

×
Subiecte în articol: prima cariera didactica
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close