Antena 3 CNN Economic Cât va costa 1 kg de carne de porc sau 1 litru de ulei după ieftinirea alimentelor? Diferența este semnificativă

Cât va costa 1 kg de carne de porc sau 1 litru de ulei după ieftinirea alimentelor? Diferența este semnificativă

Ordonanța de urgență care limitează prețurile la alimente va fi adoptată azi.

de Laura Dinu    |    30 Iun 2023   •   09:58

După ce se va aplica reducerea adaosului comercial, prețurile la cele 14 produse de bază ar trebui să scadă cu aproximativ 25-30%, conform procesatorilor.  

Concret, de exemplu, un litru de lapte cu 1,5% grăsime ajunge în supermarket la 6 lei și 45 de bani. După o ieftinire de 30 de procente, acesta ar trebui să coste 4 lei și 55 de bani.  

Un litru de ulei de floarea soarelui, care acum se vinde cu 10 lei și 60 de bani, după reducerea de preț va costa 7 lei și 40 de bani.  

Dacă vorbim despre ouă, un cofraj cu 10 bucăți, din categoria M, ajunge acum la un cost de 11 lei în supermarketuri, iar dacă se aplică o reducere de 30%, atunci prețul ar trebui sa scadă la aproximativ 8 lei.

Carnea de porc ar trebui să ajungă la 20 de lei, de la 27, atât cât este în prezent, iar pentru un kilogram de pulpe de pui ar trebui să plătim 14 lei, în loc de 20.

Până la data de 1 august absolut toate contractele trebuie să fie refăcute ca să includă noile preturi.

Totodată, Consiliul Concurenței ar fi considerat utilă realizarea unei evaluări de impact înaintea implementării Ordonanței de urgență care să evidențieze măsura în care aceasta va contribui la scăderea preconizată a prețurilor.

×
Subiecte în articol: ieftinire alimente
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close