Antena 3 CNN Economic Chinezii vor să facă energie electrică și biogaz din gunoaiele din Vrancea

Chinezii vor să facă energie electrică și biogaz din gunoaiele din Vrancea

A.D.
1 minut de citit Publicat la 18:52 11 Feb 2025 Modificat la 18:52 11 Feb 2025
un munte de gunoaie
Din prelucrarea gunoaielor se pot obține biogaz și energie. Foto: Getty

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Nicuşor Halici, a avut, marţi, o întâlnire cu reprezentanţi ai unor investitori chinezi, care au venit la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Haret pentru o primă analiză a potenţialului de valorificare a deşeurilor din judeţ, acestea putând fi transformate în biogaz şi energie electrică, informează Agerpres.

Pe lângă beneficiile privind protecţia mediului, realizarea unui astfel de proiect la Haret ar avea beneficii semnificative şi pentru comunitate, prin reducerea costurilor pentru serviciile de salubritate pe care le plătesc vrâncenii.

"Am venit cu câţiva reprezentanţi ai unor investitori străini, pentru a vedea condiţiile şi potenţialul pentru a dezvolta procesarea şi valorificarea deşeurilor de toate tipurile, chiar dacă aici vorbim în special de deşeuri reciclabile şi menajere. Pe de o parte, trebuie să maximizăm valorificarea deşeurilor, scăzând astfel preţurile la colectare, adică bani mai puţini plătiţi de vrânceni. Pe de altă parte, să protejăm mediul prin neutralizarea acestor deşeuri şi transformarea lor în biogaz şi energie electrică. Eu îmi doresc foarte mult să se întâmple această investiţie, care va avea ca şi esenţă scăderea costurilor, pe mine asta mă interesează, dincolo de a proteja mediul şi de a avea o durată de viaţă mai mare pentru celula unu. Vom face toate analizele necesare şi vom lua decizia cea mai eficientă", a declarat preşedintele CJ Vrancea, Nicuşor Halici.

Potrivit preşedintelui CJ Vrancea, investiţia necesară pentru un astfel de proiect variază între 800.000 euro şi 1,5 milioane euro pe tona de gunoi prelucrată, în funcţie de tipul de producţie: gaz, energie electrică sau alte reziduuri utile pentru agricultură.

Implementarea unui astfel de proiect la CMID Haret este facilitată şi de reţeaua de înaltă tensiune pentru transportul energiei electrice deja existentă şi magistrala de gaz care trece la numai câteva sute de metri de centru.

"Valorificarea deşeurilor presupune, în mod automat, producerea de energie electrică sau biogaz. Prezenţa noastră aici este motivată de posibilitatea racordării la sistemul naţional de transport al energiei electrice Transelectrica şi la sistemul de distribuţie a gazelor Transgaz. De asemenea, ne bucură faptul că implicarea noastră poate contribui la reducerea costurilor pentru populaţie, ceea ce este un aspect foarte important pentru noi", a subliniat Constantin Benclinov, reprezentantul investitorului străin.

Discuţiile cu investitorii vor continua şi în perioada următoare, pentru a stabili fezabilitatea investiţiei în Vrancea.

În România, mai există astfel de investiţii doar la Cluj şi în Vâlcea. 

×
Etichete: gunoaie China Vrancea
x close