Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 5 sfaturi utile pentru a întreține suprafețele din marmură!

5 sfaturi utile pentru a întreține suprafețele din marmură!

Marmura este poate cea mai folosită piatră naturală la înfrumusețarea locuințelor și a edificiilor. Oamenii au apreciat această piatră încă din cele mai vechi timpuri, dovadă stând multe monumente și clădiri celebre, cum ar fi de exemplu Parthenon-ul atenian sau Taj Mahal-ul.

5 sfaturi utile pentru a întreține suprafețele din marmură!
de Georgiana Adam    |    26 Ian 2021   •   10:52

Marmura va continua să încânte privirile încă mult timp de acum încolo, însă pentru a realiza acest lucru, această piatră deosebită are nevoie de îngrijire periodică. Pentru a reda strălucirea acesteia, vă recomandăm să apelați la o firmă cu experiență în curațarea pardoselilor din orice tip de piatră precum https://masterstoneclean.ro/ și să urmați sfaturile următoare.

Din punct de vedere geologic, marmura este o rocă metamorfică formată prin recristalizarea și mineralizarea calcarului și a dolomitului la presiuni și temperaturi ridicate în cursul a milioane de ani. Caracteristica principală ce o face specială este prezența cristalelor, ce conferă jocul caracteristic de nuanțe și reflexe de la suprafață. În funcție de combinația de minerale ce intră în alcătuirea sa, marmura prezintă o variație de nuanțe și texturi, ce o fac aspectuoasă.

O altă caracteristică a marmurei este porozitatea. Pentru că este o rocă cu o duritate mică spre medie, acest lucru o face vulnerabilă în timp la substanțe acide, uleiuri sau la uzură fizică. Pentru a preveni și a reîmprospăta aspectul marmurei este necesară îngrijirea acesteia prin luarea de măsuri de protecție și prevenire a deteriorării sale. Iată câteva recomandări pentru întreținerea și curățarea marmurei:

1. Protejarea împotriva scurgerilor

Din cauza porozității sale, nu este indicat ca marmura să fie utilizată în alcătuirea bucătăriilor cu activitate intensă, sau a băilor des folosite. Oțetul, sucurile acidulate, cafeaua sau uleiurile pot păta sau chiar penetra structura minerală a marmurei. Dacă se întâmplă acest lucru, scurgerile trebuie îndepărtate cât mai repede folosind o lavetă sau un burete moale, înmuiat în apă călduță. După aceea se șterge umezeala cu o lavetă uscată. Este de recomandat ca marmura să se folosească în alcătuirea pardoselilor, pereților, blaturilor de mese sau a șemineelor.

2. Protejarea împotriva zgârieturilor și a uzurii fizice

Pentru a proteja pardoseala din marmură este de preferat folosirea unor covoare sau carpete sub mese și scaune, dar și în zonele cu trafic ridicat din holuri sau încăperi. Frecarea poate cauza zgârieturi și pierderea luciului. De asemenea, în bucătărie încercați să protejați blatul prin suporturi ce pot fi puse sub recipientele din metal, ceramică sau sticlă. Suporturile de protecție mai pot fi folosite și pentru a proteja împotriva vaselor fierbinți ce sunt așezate pe blat. Nu se recomandă folosirea aspiratorului pentru că poate zgâria suprafața pietrei. Folosiți mai degrabă un mop uscat pentru îndepărtarea prafului.

3. Protejarea împotriva calcarului

În baie, dar și în bucătărie picăturile de apă se pot usca și cauza depuneri de calcar, ce sunt greu de îndepărtat. În aceste cazuri, se recomandă ca după fiecare spălare să se șteargă apa sau umezeala de pe pereți și suprafețe. Se poate folosi o lavetă uscată. Persistența calcarului cauzează dispariția strălucirii marmurei și necesită apoi soluții mai anevoioase de îndepărtare a acestuia.

4. Substanțele recomandate pentru lustruirea marmurei și cele pe care trebuie să le evitați

Există în comerț anumite produse speciale pentru curățarea și întreținerea marmurei. Acestea pot fi utilizate în funcție de indicațiile lor, pentru blaturi, pereți sau pardoseli. Puteți să le testați pe o suprafață mică pentru a vedea dacă sunt eficace. În lipsa substanțelor speciale, pentru îndepărtarea petelor persistente se poate folosi o combinație de bicarbonat de sodiu cu puțină apă. Amestecul se lasă să acționeze de la câteva ore până la 24 de ore asupra petelor. Se va îndepărta apoi cu o lavetă înmuiată în apă caldă și ulterior se va șterge umezeala cu o lavetă sau cârpă uscată din bumbac.

Nu folosiți oțet pentru curățarea petelor de pe marmură! Oțetul este acid și poate cauza mai mult rău suprafețelor. Nu utilizați apă oxigenată sau alte soluții cu pH acid pentru că pot penetra sau păta iremediabil marmura. Nu se recomandă nici folosirea de detergenți sau alte substanțe cu pH alcalin, deoarece pot păta sau deteriora suprafața. Utilizați numai soluții cu pH neutru, special concepute pentru această rocă.

5. Îndepărtarea petelor persistente și redarea luciului marmurei

În cazul în care petele sau defectele de pe o suprafață de marmură nu mai pot fi îndepărtate prin metode convenționale, se recomandă șlefuirea, cristalizarea și impermeabilizarea suprafeței. Aceste operații se realizează numai de către o echipă de profesioniști ce deține cunoștințele și aparatura necesare pentru a reda luciul marmurei și a îndepărta petele și neregularitățile. Se folosesc aparate speciale de șlefuire ce redau în scurt timp luciul marmurei și îndepărtează petele și imperfecțiunile cauzate de uzură.

Cristalizarea se realizează în special pentru întărirea suprafeței din marmură pentru a rezista mai bine la uzura fizică. Pentru efectuarea impermeabilizării se aplică un sigilant care nu mai permite pătrunderea lichidelor ce pot dăuna pietrei.

Pentru servicii profesionale curațare marmură poți conta pe ajutorul oferit de echipa Master Stone, o companie cu experiență și expertiză vastă, specializată în șlefuirea suprafețelor din orice tip de piatră naturală. La ajutorul acestora au apelat instituții publice, restaurante, hoteluri, baruri, companii sau persoanele fizice.

Cunoscând astfel proprietățile și nevoile marmurei, veți ști cum să o protejați și să-i oferiți pentru multă vreme de acum încolo strălucirea care a consacrat-o.

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close