Antena 3 CNN Meteo Află cum se fac prognozele meteo

Află cum se fac prognozele meteo

Evenimentele meteo extreme au loc pe întregul glob și cauzează pagube materiale majore pentru cei afectați. Prognozele specialiștilor nu sunt întotdeauna exacte, dar dacă te-ai întrebat vreodată ce instrumente folosesc, acum este momentul să descoperi răspunsurile la toate întrebările pe care le ai.

Află cum se fac prognozele meteo
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    08 Sep 2021   •   17:09

Cum se fac prognozele meteo

În primul rând, trebuie să știi că meteorologii adună o mulțime de informații despre starea vremii și atmosferă. Observațiile referitoare la elemente precum temperatura, presiunea, umiditatea, viteza vântului sunt colectate de la mai multe stații – atât locale, cât și globale – și introduse în computere extrem de performante.

Spre exemplu, în Marea Britanie, Biroul de Meteorologie a investit în urmă cu un an nu mai puțin de 1,4 miliarde de euro într-un astfel de sistem informatic. Principalii factori care diferențiază aceste super-calculatoare sunt legați de viteza de procesare a informațiilor. De aici apar și inexactitățile referitoare la starea vremii.

De ce sunt prognozele meteo greșite câteodată

Știi deja că nu te poți pune cu natura. Atmosfera este vastă, complexă și de foarte multe ori haotică. Chiar și micile schimbări ce se produc în oceane pot avea efecte serioase asupra vremii de pe continente. Ca rezultat, unele informații pot fi omise, iar prognoza meteo pe o perioadă mai lungă de șapte zile nu este foarte exactă.

Dacă vrei să fii în permanență la curent cu starea vremii, o statie meteo pentru locuință îți poate fi de folos, pentru că îți va livra informații în timp real din zona în care locuiești. Spre deosebire de aplicațiile de pe telefoanele inteligente, stațiile meteo pentru locuință îți oferă parametrii exacți de care ai nevoie, precum temperatura, umiditatea, presiunea atmosferică sau viteza și direcția vântului.

Cele mai performante măsoară și calitatea aerului, cantitatea de precipitații sau nivelul razelor UV. Unele dintre ele pot fi chiar conectate la Internet și astfel vei putea face schimb de informații cu alți pasionați de fenomene meteo. Acuratețea prognozelor oferite de stațiile meteo pentru locuință este de peste 75%, iar în funcție de numărul de senzori, datele colectate vor fi tot mai multe.

De ce este atât de greu de făcut o prognoză meteo și de ce apar diferențe între prognoze

Unele previziuni legate de starea vremii sunt în continuare greu de făcut, mai ales în ceea ce privește prognozele din anumite locații. Spre exemplu, ploile de vară sunt considerate elemente la scară mică ale vremii și sunt foarte greu de identificat înainte de a se produce. Ai putea crede că prognoza meteo a fost greșită pentru că te-a prins o furtună pe stradă, dar trebuie să știi că la mai puțin de un kilometru distanță ar putea fi soare sau doar câțiva nori.

Și dacă te întrebi de unde există aceste diferențe între diferite prognoze, răspunsurile sunt multiple. În primul rând, există mai multe organizații diferite care se ocupă de prognozele meteo în întreaga lume și fiecare poate folosi alte programe de calculator. Unele îți pot spune că va ploua de la ora 21, altele îți vor spune că precipitațiile încep după miezul nopții.

De asemenea, și organizațiile media achiziționează serviciile despre starea vremii de la diferiți specialiști și de aici rezultă diferențele pe care le observi pe canalele de informare. La rândul lor, aplicațiile de pe telefoane folosesc informații de la mai mulți distribuitori.

Dacă vrei să știi când trebuie să-ți iei umbrela la tine, există vești bune. Viitorul prognozelor meteo arată tot mai bine. Tehnologia evoluează, iar viteza de procesare crește de la un an la altul. Prin urmare, se vor putea aduna tot mai multe informații în timpi tot mai scurți, iar în următorii ani vei afla prognoze meteo tot mai exacte.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close