Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Amplasarea corectă a iluminatului în cameră

Amplasarea corectă a iluminatului în cameră

Amplasarea corpurilor de iluminat în încăperi are un rol extrem de important pentru productivitatea muncii, pentru crearea unui ambient liniștitor, pentru a pune în valoare anumite obiecte, astfel putând transforma o banală cameră într-un loc în care ne putem desfășura activitățile specifice cu plăcere.

Amplasarea corectă a iluminatului în cameră
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Oct 2022   •   14:30

Pentru crearea atmosferei perfecte în fiecare spațiu al casei avem nevoie de produse ce emană o lumină specifică ambientului dorit, dar ne dorim și ca designul produselor să se îmbine perfect cu stilul camerei.

Din fericire astăzi găsim o mulțime de modele pentru produsele de iluminat, potrivite pentru un stil clasic, modern, vintage sau tradițional, astfel ne putem pune amprenta personală în amenajarea casei sau a locului de muncă.

Corpurile suspendate precum candelabrele, lustrele și plafonierele, dacă sunt montate în centrul camerei reprezintă soluții pentru crearea unei lumini centrale, primitoare. Acestea pot fi folosite și în camerele practice precum bucătăria, o lustră amplasată deasupra mesei din bucătărie vă va oferi o cantitate considerabilă de lumina care vă va ușura activitățile culinare.

Spoturile cu lumină direcțională pot fi amplasate pentru a pune în valoare diverse tablouri sau anunțuri din diferite instituții, pentru casă le putem folosi pentru a ne pune în valoare amintirile captate cu arta fotografiei. Lustrele de perete sau benzile LED sunt o alege perfectă pentru crearea unui mediu liniștitor în cazul dormitoarelor, iar pentru living cea mai potrivită alegerea va rămâne un candelabru rustic sau modern, oferindu-vă o sursă de lumină centrală și completând camera cu o pată de eleganță.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Un alt aspect important este dat de intensitatea luminii și tipul acesteia, de exemplu pentru birou este necesară o lumină cu o intensitatea puternică, pe când în dormitor este recomandată o intensitate slabă a luminii.

Iluminatul cu o intensitate slabă și culoare caldă induce starea de relaxare, creând un ambient calm și primitor. Acesta este potrivit pentru dormitoare, bibliotecă, chiar și living făcând din acestea un spațiu sigur în care ne putem debarasa de emoțiile unei zile stresante.

Iluminatul cu o intensitate mai puternică și culoare rece sporește concentrarea, productivitatea și ne oferă o doză de energie. Acesta este potrivit pentru spațiile de tip birou în care ne desfășurăm activitățile cu scopul de a crea ceva.

Când vorbim despre tehnologia LED este important să știm că aceasta este capabilă să emită trei tonuri de culoare: lumina caldă, lumina rece și lumina neutră.

Lumina caldă oferă liniște și intimitate fiind recomandă în încăperile cu activitate redusă precum dormitorul și mai este folosită și în restaurante.

Lumina rece este utilizată preponderent în cadrul spațiilor de lucru, pentru holuri și cămară.

Lumina neutră este combinația dintre cea caldă și rece, fiind cea mai des folosită. Aceasta asigură un confort vizual optim și este folosită preponderent în încăperi în care ne desfășurăm activitățile zilnice cotidiene precum livingul.

Determinarea puterii și a fluxului de lumină necesar fiecărei camere ține cont de următoarele aspecte:

Amplasarea iluminatului în cadrul căminelor noastre este un proces destul de complex care necesită atenția noastră, deoarece trebuie să îmbinăm utilul cu plăcutul. Trebuie să ținem cont de toate detaliile tehnice ale produselor de iluminat, de designul camerelor și structura acestora și trebuie să ne asigurăm că produsele alese ne oferă un ambient plăcut, confort vizual și dacă sunt rentabile pe termen lung.

  • Dimensiunile încăperii: lungimea, lățimea și înălțimea și tipul ei;

  • Mobilierul prezent în cameră: culoare, material, poziționare;

  • Distanța dintre suprafața de lucru și sursa de lumină;

  • Tipul și puterea corpului de iluminat;

  • Standardele de iluminare pentru o anumită încăpere.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close