Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Când trebuie să renunți la anvelopele de iarnă și ce spune legea despre acest lucru

Când trebuie să renunți la anvelopele de iarnă și ce spune legea despre acest lucru

Montarea anvelopelor de iarnă este necesară la noi în țară, pentru că iernile pot aduce condiții meteo și de carosabil dificile. Poleiul, zăpada, gheața pun în pericol stabilitatea și controlul mașinii.

Când trebuie să renunți la anvelopele de iarnă și ce spune legea despre acest lucru
Sursa foto: freepik.com
de Georgiana Adam    |    13 Mar 2023   •   12:39

De asemenea, frigul poate afecta anvelopele de vară. Chiar dacă clima pare să devină tot mai caldă și fenomenele meteo tipice sezonului rece se împuținează, riscul de a întâmpina condiții de iarnă persistă. 

Mulți șoferi se întreabă cât trebuie să folosească anvelopele de iarnă. Necesitatea trecerii la anvelope de vară pare uneori evidentă, dar este important să ții cont de lege și de condițiile meteo posibile. 

Când trebuie să renunți la anvelopele de iarnă

Recomandările specialiștilor pentru folosirea anvelopelor de iarnă accentuează importanța montării lor când temperatura scade sub 7 grade timp de mai multe zile. Totuși, înainte de a monta anvelope de vară KEBLER de la Euromaster sau alte anvelope de calitate, ține cont și de data din calendar. Un episod de căldură în ianuarie, februarie și chiar martie nu înseamnă că iarna s-a terminat. Clima ne-a dovedit deseori că este imprevizibilă, astfel că în mulți ani iarna adevărată a venit la sfârșitul lui februarie și martie. 

Poți considera că iarna a trecut abia în a doua jumătate a lunii martie, când temperaturile sunt ridicate și prognoza indică absența unor fenomene ca poleiul sau ninsorile. Dacă urmează să mai mergi la munte sau în zone în care temperaturile rămân scăzute și primăvara, atunci ia în considerare păstrarea anvelopelor de iarnă pentru mai mult timp. 

Ce spune legea despre schimbarea anvelopelor de iarnă

Codul rutier nu specifică data la care trebuie să renunți la anvelopele de iarnă. Legea impune utilizarea lor atât timp cât drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Este vorba despre Ordonanța 5/2011, care este în vigoare din noiembrie 2011 și completează o lege mai veche, din 2002, care prevedea interzicerea circulației autovehiculelor fără anvelope de iarnă în condiții de vreme specifică acestui anotimp. Dacă drumul este uscat, deși este iarnă, nu poți fi amendat. 

Așadar, trebuie să ții cont de calendar, vremea de afară și prognoză. Amenzile urcă până la 2900 lei și ți se reține certificatul de înmatriculare. Cel mai bine este să păstrezi anvelopele de iarnă până când ești sigur că sezonul rece a trecut. 

Prevederi pentru autovehiculele de marfă

Mașinile care transportă marfă mai grele de 3.5 t și autovehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al șoferului, trebuie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/de tracțiune și să aibă montate pe aceste roți lanțuri antiderapante sau alte echipamente omologate. Motivația acestei prevederi este că dificultatea controlului și riscul de derapaje cresc când masa autovehiculului este mare. 

Ce marcaje trebuie să aibă anvelopele de iarnă

Registrul Auto Român (RAR) a stabilit care sunt marcajele corecte pentru anvelopele de iarnă, pentru ca șoferii să nu fie păcăliți. Indiferent de marca sau modelul anvelopei, aceasta trebuie să prezinte una dintre următoarele marcaje: M+S, M.S., MS sau M&S. “M” vine de la “mud” (noroi), iar “S” de la snow (zăpadă). O astfel de anvelopă respectă cerințele de funcționare în timpul sezonului rece. 

Ce se întâmplă dacă mergi cu anvelopele de iarnă după venirea primăverii

Anvelopele de iarnă sunt realizate din materiale special concepute pentru temperaturi scăzute. Ele nu reacționează bine la temperaturi ridicate. Pentru că sunt realizate pentru asigurarea aderenței, au o rezistență mai ridicată la înaintare și consumă mai mult combustibil. Prin urmare, renunță la ele când vremea se încălzește.

Schimbarea anvelopelor de iarnă se face în funcție de evoluția vremii, zona climatică și calendar. Nu renunța prea devreme la ele, altfel riști accidente și penalități.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close