Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce este Scratch și ce poate învăța copilul tău folosindu-l

Ce este Scratch și ce poate învăța copilul tău folosindu-l

Tehnologia este atât de prezentă în viața noastră încât programarea a încetat să mai fie privită drept ceva ce ar trebui să învețe doar cei interesați de o carieră în domeniu.

Ce este Scratch și ce poate învăța copilul tău folosindu-l
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Aug 2022   •   14:15

Mulți părinți aleg să-și înscrie copiii la cursuri de programare tocmai pentru că au ajuns la concluzia că stăpânirea cel puțin a noțiunilor de bază le va fi utilă în viitor. Dacă și tu te numeri printre aceștia, probabil că ai descoperit deja că, deși există sute de limbaje de programare, unul dintre cele mai utilizate în cadrul cursurilor pentru copii este Scratch. De ce este acesta atât de popular și ce poate învăța copilul tău folosindu-l vei afla mai jos. 

Ce este Scratch 

Scratch este un limbaj de programare vizuală pentru copii dezvoltat de o echipă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Statele Unite. Este destinat în special utilizatorilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 16 ani, dar poate fi folosit de oricine, chiar și de tine, dacă vrei să înveți programare alături de copilul tău. 

Este un limbaj bazat pe blocuri de comandă, ușor de înțeles și de utilizat și reprezintă un punct de predare perfect pentru cei care abia încep să facă primii pași în programare. Practic, acesta conține toate componentele importante ale unui limbaj de programare, dar a fost gândit în așa fel încât copiii să se poată concentra pe învățarea și stăpânirea conceptelor fundamentale fără a trebui să știe să scrie coduri sau să se preocupe de sintaxă. Tocmai de aceea există atât de multe cursuri online de programare cu Scratch pentru copii. 

Faptul că este gratuit și disponibil în peste 70 de limbi contribuie de asemenea la popularitatea sa, ca și faptul că are o comunitate uriașă și activă. În 2021, de exemplu, potrivit statisticilor prezentate pe site-ul oficial, au fost partajate peste 100 de milioane de proiecte de către 42 de milioane de persoane. Mai trebuie menționat și faptul că Scratch va rula în majoritatea browserelor web actuale de pe desktop-uri, laptopuri și tablete.

Ce poate învăța copilul tău folosindu-l 

Cu Scratch, oricine poate învăța, sub formă de joc, elemente și concepte de bază în programare: 

  • Animația;
  • Mișcarea; 
  • Bucla infinită; 
  • Variabila; 
  • Numere aleatorii; 
  • Condiții; 
  • Coordonate de mișcare; 
  • Elemente de grafică și editare imagini; 
  • Elemente matematică. 

Îi ajută pe copii să facă pasul de la consumatori la creatori de tehnologie și le permite să dezvolte propriile povești interactive, jocuri și animații. Dincolo de elemente și concepte ce țin strict de programare, îi mai învăță pe copii să gândească creativ, să raționeze sistematic și să colaboreze cu alte persoane pentru a realiza proiecte din ce în ce mai complexe. Scratch îi mai ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor și gândirea computațională, promovând autoexprimarea, munca în echipă și echitatea în calcul. 

Vorbeam mai sus despre comunitatea online Scratch și despre faptul că este unul dintre factorii care contribuie la popularitatea acestui limbaj de programare. Acest lucru se datorează faptului că le permite membrilor săi să exploreze și să experimenteze într-o comunitate de învățare deschisă, din care fac parte persoane din toate categoriile, cu vârste și interese variate. Membrii își pot partaja lucrările, pot primi feedback și pot învăța unii de la alții.

Scratch le permite copiilor să învețe elemente și concepte de bază în programare, într-un mod amuzant și antrenant, fără a fi nevoie să stăpânească aspecte tehnice care țin de scrierea codului, de sintaxă. De asemenea, le oferă ocazia de a acumula cunoștințe de care vor avea nevoie dacă ulterior vor fi interesați să stăpânească limbaje de programare mai complexă și să-și dezvolte abilități esențiale pentru viața în secolul XXI. 

Surse de referință: 

  1. “Scratch - Imagine, Program, Share.” Mit.edu, 2022, scratch.mit.edu/. Accessed 9 Aug. 2022.

×
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close