Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Confortul unei mașini: 5 criterii care contează

Confortul unei mașini: 5 criterii care contează

Sunt multe criterii de care să ții cont atunci când vrei să achiziționezi o mașină. Unele sunt considerate criterii practice, altele criterii tehnice, însă, până la urmă, cu toții urmărim un anumit grad de confort al mașinii.

Confortul unei mașini: 5 criterii care contează
Sursa foto: Shutterstock.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Aug 2022   •   16:00

1. Suspensia

Primul criteriu care contează în confortul și comportamentul unei mașini, indiferent că este un drum scurt sau lung, se leagă de modul de construcție al suspensiilor mașinii, respectiv tehnologiile folosite pentru amortizarea șocurilor provenite de la gropi, denivelări și alte condiții nefavorabile ale drumurilor pe care te deplasezi.

În aceste cazuri, te poți orienta către o mașină cu suspensie adaptivă. Practic, poți avea atât o suspensie mai tare, cât și una mai moale, în funcție de drum. În plus, modurile de condus, de la standard la sport, sunt foarte importante în definirea suspensiei mașinii tale. Tot în acest sens, însă cu un alt tip de tehnologie, mai poți alege un model de mașină care să aibă suspensie pneumatică, cu perne de aer în loc de amortizoare și arcuri.

De asemenea, în completarea suspensiilor, direcția trebuie să fie una cât mai precisă, fără emoții de balansare sau subvirare.

2. Scaunele

Scaunele confortabile își vor face cel mai bine simțită prezența la drumuri lungi, cum ar fi cele spre destinația de concediu. Dacă ai deja o anumită sensibilitate cu coloana cervicală sau lombară, vei simți destul de repede disconfortul și la drumuri mai scurte.

Prin urmare, scaunele mașinii se dovedesc a fi decisive în confort. Mulți producători auto vin cu tot felul de precizări legate de scaune, însă mai indicat este să le testezi chiar tu gradul de confort. De exemplu, constructorii francezi de automobile sunt recunoscuți pentru implicarea lor în realizarea unor scaune confortabile.

Un scaun confortabil nu înseamnă doar prezența unui suport lombar sau cervical, ci și alte detalii, cum ar fi sistem de încălzire, ventilare sau, de ce nu, masaj. Modul în care simți tapițeria contează, desigur, și el.

3. Spațiul interior

În principiu, vrei să achiziționezi o mașină nouă și pentru a-ți îmbunătăți confortul de la interior, atât ție, cât și tuturor pasagerilor. În plus, prezența unei familii numeroase te va impulsiona să vrei asta. Așadar, spațiul de la picioare sau înălțimea până la plafonul mașinii pot fi aspecte decisive de care, poate, ai mare nevoie. Pe lângă asta, mai contează și locurile de depozitare pentru pahare, sticle sau alte mici lucruri esențiale.

De exemplu, un BMW 7 series oferă pachete Executive pentru a redefini eleganța și confortul interior în cele mai mici detalii.

4. Echiparea

Echiparea mașinii, respectiv linia de opționale aleasă, poate face diferența mai devreme sau mai târziu. Analizează foarte bine lista de opționale pe care mașina le poate avea incluse. De exemplu, senzorii de parcare și camera video pentru marșarier, navigația mare și modernă, prezența unei cutii automate, comenzile rapide pe volan sau un sistem de climatizare dual-zone reprezintă opțiuni cu care vei merge la sigur în asigurarea confortului la orice drum.

Deși anumite echipări le poți efectua și în regim after-market, calitatea funcționării și a montajului este, în cele mai multe cazuri, diferită.

5. Anvelopele și jantele

Anvelopele împreună cu jantele potrivite nu aduc doar o anumită estetică și personalitate mașinii tale, ci și un grad de confort în timpul condusului.

Este bine să cunoști faptul că anvelopelele cu profil înalt, adică cu mai mult aer, asigură un grad de confort mai ridicat decât cele cu profil redus. Pe de altă parte, anvelopele late, pe lângă estetică, asigură aderență pe drumurile uscate, iar anvelopele mai înguste sunt recomandate pentru anotimpul rece, cu ploaie și zăpadă, pentru că riscul de acvaplanare este mai redus. De asemenea, mai verifică nivelul de zgomot, respectiv clasa în care se încadrează privind consumul de combustibil. Partea bună este că, la un moment dat, le poți schimba conform specificațiilor din Cartea de Identificare a Vehiculului (CIV).

În concluzie, acestea sunt cele mai importante criterii care definesc confortul unei mașini la drum. În funcție de buget și opțiuni, încearcă să ții cont de ele pentru a te bucura de momente plăcute la volan.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close