Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum faci ca o afacere de producție peleți să devină profitabilă

Cum faci ca o afacere de producție peleți să devină profitabilă

Ne aflăm într-o perioadă în care este tot mai dificil să faci ca o afacere să devină profitabilă. Cheltuielile firmelor au explodat în momentul în care prețurile la energie electrică și combustibili au atins maxime istorice.

Cum faci ca o afacere de producție peleți să devină profitabilă
de Georgiana Adam    |    17 Noi 2022   •   13:56

În cazul în care dezvolți o afacere de producție peleți, probabil te întrebi ce să mai faci pentru ca aceasta să devină profitabilă. Adevărul este că va fi destul de greu să reușești acest lucru, dar nu este imposibil. În cadrul acestui articol vom discuta despre principalele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare pentru a reuși.

Ce echipamente ai nevoie pentru a începe o astfel de afacere?

În primul rând, vei avea nevoie de o linie peleți cât mai performantă. Aceasta trebuie să poată asigura o producție mare per unitatea de timp, dar și să consume cât mai puțină energie electrică. În acest sens, ar fi bine să achiziționezi echipamentele de la un producător de renume și să optezi pentru utilajele de ultimă generație.

În continuare, este important să cumperi și o linie de ambalare pentru peleții pe care îi produci. Cu cât intervi mai mult pe parcursul ciclului de producție, cu atât vei aduce mai multă valoare. În cazul în care vinzi peleții en-gros, vei câștiga mult mai puțin decât en-detail, dar și aceasta este o variantă pe care o poți avea în calcul.

De ce să începi o afacere în producția de peleți?

Răspunsul este foarte simplu. Prețurile energiei electrice și ale gazului au crescut în mod exagerat de mult. Majoritatea oamenilor caută soluții alternative pentru a își încălzi locuințele într-un mod economic. Lemnul este de asemenea foarte scump, iar centralele pe peleți sunt tot mai căutate datorită nivelului crescut de eficiență.

În ultimii ani tot mai multe persoane au achiziționat astfel de centrale. Piață este una emergentă și există suficientă desfacere așa încât nu este prea târziu pentru a intra în această afacere. De asemenea, competitorii de pe piață românească nu sunt foarte mulți, astfel încât nu îți va fi foarte dificil să dezvolți acest business. Lumea preferă să susțină afacerile locale, în locul celor străine.

Cum poți eficientiza o afacere de producție peleți?

La fel ca și în cazul oricăror altor afaceri în care se lucrează cu materii prime, pentru a eficientiza o astfel de afacere ai nevoie de echipamente și utilaje de calitate și de materie primă ieftină. Achiziționarea echipamentelor nu este un aspect complicat, deoarece există suficiente companii de specialitate la care poți apela.

Pe de alta parte, să găsești materie primă ieftină se poate dovedi a fi mai dificil. Astfel, ai două variante la dispoziție. Prima este să colaborezi cu alte companii din domeniu, cum ar fi procesatorii de lemn și să achiziționezi la prețuri reduse resturile obținute din prelucrarea lemnului. A doua variantă este să începi tu o astfel de activitate și să utilizezi tot ceea ce rămâne după procesarea lemnului în diferite feluri.

Care sunt cele mai importante aspecte de avut în vedere?

Vom începe prin a menționa faptul că sectorul de prelucrare a materialelor lemnoase este unul sensibil. Astfel, este recomandat să alegi cu mare atenție companiile cu care colaborezi și modul de obținere al materiei prime. Este esențial ca acest proces să se realizeze într-un mod sustenabil. Nu uita că vei avea nevoie de multe avize și autorizații.

Cel de al doilea aspect vital sunt utilajele pe care le folosești. Probabil cel mai important utilaj dintre toate este presa peleți. În funcție de capacitățile de producție ale acesteia, va fi definită și calitatea produselor cale și cantitatea pe care o poți produce. În acest caz îți recomandăm să folosești cele mai performante echipamente de pe piață.

Acestea fiind spuse, nu este ușor, dar nici imposibil, să faci ca o afacere de producție peleți să devină profitabilă. Există suficient loc pentru a vinde producția pe piață, având în vedere că este un domeniu în dezvoltare. Cu toate acestea, trebuie să ai mare grija la modul în care îți desfășori activitatea și să alegi întotdeauna utilajele de ultimă generație pentru a reuși.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close