Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum se folosește un scaun cu rotile

Cum se folosește un scaun cu rotile

Există o modalitate adecvată de a folosi un scaun cu rotile. Dacă un scaun cu rotile este utilizat incorect, utilizatorul nu va putea profita pe deplin de toate funcțiile sau caracteristicile acestuia și adesea duce la probleme, provocând un accident sau vătămare neașteptată.

Cum se folosește un scaun cu rotile
de Georgiana Adam    |    03 Mar 2022   •   13:48

Există o modalitate adecvată de a folosi un scaun cu rotile. Dacă un scaun cu rotile este utilizat incorect, utilizatorul nu va putea profita pe deplin de toate funcțiile sau caracteristicile acestuia și adesea duce la probleme, provocând un accident sau vătămare neașteptată.

Ce trebuie sa faci înainte de folosire?

Verifica următoarele pentru a asigura utilizarea sa în siguranță:

  • Există crăpături sau uzură la anvelope?

  • Presiunea aerului din anvelope este la nivelul adecvat?

  • Frânele funcționează corect?

  • Când frânele sunt blocate, roțile motoare și roțile principale se mișca?

Nu folosi scaunul cu rotile dacă presiunea aerului din anvelope nu este suficientă. Dacă anvelopa se scufundă în interior când apeși cu degetul mare, utilizează o pompă de bicicletă pentru a umple anvelopele cu aer. În plus, asigură-te că tija supapei de aer de pe anvelopă este înșurubată până la capăt.

Cum să te așezi și să te ridici dintr-un scaun cu rotile?

Cand esti așezat într-un scaun cu rotile:

  • Blocheaza frânele pe ambele părți.

  • Ridica plăcile pentru picioare pe ambele părți.

  • Ține cotierele cu ambele mâini și așează-te încet pe scaun.

  • Pune picioarele pe plăcile pentru picioare.

  • Ridica-te dintr-un scaun cu rotile

  • Blocheaza frânele pe ambele părți.

  • Ia picioarele de pe plăcile pentru picioare.

  • Ține cotierele cu ambele mâini și ridică-te încet de pe scaun.

Asigură-te întotdeauna că frânele sunt blocate înainte de a te așeza sau de a te ridica din scaunul cu rotile sau când se face transfer în sau de pe pat. De asemenea, asigură-te că scaunul cu rotile este poziționat pe un teren plat. În plus, nu sta niciodată în picioare și nu te așeza în timp ce picioarele sunt pe plăcile pentru picioare. Dacă scaunul cu rotile nu este blocat bine, se poate răsturna provocând un accident.

Cum se folosesc frânele?

Frâna de parcare - Deplaseaza maneta de frână în direcția indicată pentru a bloca (există un tip de împingere și unul de tragere). Deplaseaza maneta în cealaltă direcție (opusă direcției de blocare) pentru a elibera.

Frana de picior - Apasă pedala pentru a bloca. Ridica pedala (opus direcției de blocare) pentru a elibera.

Asigură-te întotdeauna că frânele sunt blocate înainte de a te așeza sau de a te ridica din scaunul cu rotile sau când se face transfer în sau de pe pat. Dacă scaunul cu rotile nu este blocat bine, scaunul cu rotile se poate răsturna provocând un accident. Ai grijă dacă presiunea aerului pe anvelopă este scăzută, deoarece frânele nu se vor bloca.

Cum se deschide scaunul cu rotile?

  • Stai în spatele scaunului cu rotile ținând mânerele din partea stângă și dreaptă. Apoi, trage mânerele spre exterior pentru a se desface.

  • Ține mânerul pe o parte cu mâna și împinge scaunul în jos cu cealaltă mână.

  • Ai grijă să nu-ti prinzi mâinile între scaun și părțile laterale ale scaunului cu rotile când îl desfaci. În plus, asigură-te că tubulatura scaunului este blocată la loc înainte de a te așeza, pentru a preveni deteriorarea scaunului cu rotile sau răsturnarea acestuia și cauzarea unui accident.

Cum se pliază scaunul cu rotile?

  • Rotește și ridica plăcile pentru picioare în direcția săgeților.

  • Ridica părțile din față și din spate spre mijlocul scaunului în același timp.

  • Ține mânerele pe partea stângă și dreaptă și împinge spre interior pentru a se plia.

Reglarea plăcilor pentru picioare

Folosește cheia furnizată împreună cu plăcile de picior pentru a slăbi șuruburile din față, astfel încât plăcile de picior să poată fi reglate.

Rotește plăcile pentru picioare pentru a regla înălțimea. Apoi, strânge șuruburile din față până la capăt.

Când reglezi plăcile pentru picioare, asigură-te că acestea sunt bine blocate în prealabil. În plus, asigură-te că înălțimea plăcilor pentru picioare este de 5 cm sau mai mult deasupra solului, astfel încât acestea să nu se prindă de obiecte sau de zonele denivelate de pe sol.

Cum să împingi scaunul cu rotile?

Pentru a împinge scaunul cu rotile în sus peste o treaptă, folosește piciorul pentru a coborî pe bara de basculare pentru a ridica ușor roțile (roțile din față) pe treaptă.

Nu folosi bara de susținere a spatelui pentru a ridica roțile (roțile din față). Mișca ușor scaunul cu rotile în timp ce explici ceea ce faci. În plus, întoarce scaunul cu rotile și mergi înapoi când cobori o pantă.

Cere întotdeauna ajutor unui îngrijitor când utilizezi scaunul cu rotile pentru a coborî o pantă.

Când cobori o pantă, îngrijitorul trebuie să întoarcă scaunul cu rotile și să coboare cu grijă în marșarier, în timp ce verifică constant scaunul. Dacă există scări și îngrijitorul trebuie să ridice scaunul cu rotile, asigură-te că 4 sau 5 persoane sprijină scaunul cu rotile ținând bara de bază și suportul pentru spate.

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close