Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum îți poți susține copilul să-și găsească o carieră

Cum îți poți susține copilul să-și găsească o carieră

Odată ce se apropie de viața de adult, copiii au nevoie de ghidare spre descoperirea vocației și a carierei. Aceștia au acum mai multe opțiuni în ceea ce privește piața muncii, iar joburile pentru noile generații sunt din ce în ce mai flexibile și creative.

Cum îți poți susține copilul să-și găsească o carieră
Sursa foto: pexels.com
de Georgiana Adam    |    23 Mar 2021   •   17:32

S-ar putea ca părinții să nu înțeleagă mereu interesele copiilor, dar este important să încerci să fii mereu la curent cu cele mai noi trenduri. În acest fel vei putea să te apropii mai tare de copilul tău care este în ultimul an de facultate sau care așteaptă deja să se angajeze la primul său job. Iată cum poți aborda această nouă experiență și cum îl poți ghida:

Încurajează-l să înțeleagă piața muncii și ofertele

Odată ce acumulezi experiență despre procesul de angajare, despre așteptările angajatorilor și cum trebuie să abordezi fiecare oportunitate, devine mult mai ușor să prioritizezi ceea ce vrei să faci cu adevărat. Copilul tău nu beneficiază de această experiență, iar aici intervin informațiile pe care le deții tu, ca părinte. Ajută-l să-și seteze o serie de așteptări realiste, atât în ceea ce privește poziția pe care o poate ocupa într-o companie, cât și la capitolul salariu. Cu ajutorul unui calculator pentru salariul net poate verifica fiecare ofertă primită de angajatori după interviu. Pentru a acumula experiență este important ca tânărul familiei tale să înceapă să profeseze în domeniul său, chiar dacă nu va găsi încă din primul moment jobul pe care și-l dorește. Aceste experiențe îl vor ajuta și să definească mai clar ceea ce-și dorește să facă în viitor.

Învață-l despre abilitățile de networking și comunicare

Relațiile dobândite în timp, în scop de business, influențează într-o mare măsură oportunitățile. De aceea trebuie să-l înveți pe copilul tău să poarte conversații despre ceea ce-l motivează, ce caută, ce experiență are și unde își dorește să ajungă. Poate cea mai des întâlnită întrebare pusă de angajatori la interviuri este „unde te vezi în 5 ani?” și chiar dacă nu trebuie să fie pregătit cu un răspuns clar este important să aibă o viziune. Conversațiile despre carieră trebuie încurajate încă de acasă. Copilul tău va dezvolta, în timp, o abilitate de a-și ajuta interlocutorul să-i înțeleagă aspirațiile și să aibă încredere în firea sa ambițioasă. De asemenea, prin networking, acesta va avea acces la povești despre experiențele celor pe care vrea să-i urmeze și să descopere uși deschise spre o carieră de succes. Este important ca încă dinainte să părăsească mediul academic să înțeleagă că piața muncii este diferită de școală și că trebuie mereu să fie în căutare de oportunități.

Dezvoltă-i pasiunea pentru învățat

Cu toții învățăm constant în viață, iar copilul tău trebuie să pornească pe noul drum cu mintea orientată spre cunoaștere. Curiozitatea, ambiția și pasiunea sunt calități esențiale când vine vorba de carieră. Cu cât își va găsi mai repede drumul pe care vrea să-l urmeze, cu atât mai mult se poate concentra pe ceea ce-l interesează cu adevărat. Fie că este vorba de cursuri speciale pentru a învăța anumite skill-uri, un program de master sau o altă facultate, un plan bine pus la punct îl va ajuta să fie mai organizat. Un copil creativ și bun la toate poate găsi mai greu adevărata vocație, așa că încurajează-l să exploreze mai multe medii, să învețe mai mult și să descopere unde se ascunde pasiunea.

Copilul tău trebuie să învețe despre muncă încă de la școală, dar acasă are la dispoziție un mediu înțelegător și răbdător cu nevoile sale. Ajută-l să facă primii pași, iar mai apoi va prelua cu succes controlul asupra vieții sale.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close