Antena 3 CNN Economic Conținut plătit De ce trebuie reciclate electronicele vechi

De ce trebuie reciclate electronicele vechi

Electronicele și electrocasnicele au devenit parte din fiecare din noi. Le utilizăm pentru că ne ușurează nenumărate activități, pentru că ne oferă posibilitatea de a savura un pic de divertisment sau de a păstra mai ușor legătura cu ceilalți, pentru că ne ajută la locul de muncă sau pentru că ne aduc o serie de alte avantaje pe care, probabil, nici nu le conștientizăm.

De ce trebuie reciclate electronicele vechi
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Dec 2022   •   15:48

Dar ce facem cu ele atunci când nu ne mai sunt de folos? Când s-au stricat sau pur și simplu le-am înlocuit cu altele mai avansate din punct de vedere tehnologic? Deși există legi aplicabile pentru toți utilizatorii de echipamente electronice și electrice, mare parte din ele ajung depozitate inutil, aruncate în locurile nepermise, arse, tratate sau transportate ilegal.

Chiar dacă există centre de reciclare electronice, de multe ori este mai la îndemână să acționăm iresponsabil, chiar dacă suntem conștienți de efectele negative pe care aceste deșeuri le au asupra mediului înconjurător și asupra sănătății tuturor.

Cât de important este să reciclăm electronicele pe care nu le mai folosim?

Luând în considerare efectele negative pe care deșeurile le au, reciclarea electronicelor ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare.

În primul rând, pentru a proteja mediul în care trăim. Având în vedere că aceste deșeuri conțin numeroase materiale și substanțe care degradează solul, apa și stratul de ozon, implicit afectează sănătatea noastră și a tuturor viețuitoarelor, acțiunile de colectare electrocasnice vechi în vederea reciclării ar trebui să fie întreprinse în mod obișnuit.

Mai apoi, trebuie să avem în vedere faptul că reciclarea este importantă fiindcă permite reutilizarea materiilor. În procesul de fabricare al electrocasnicelor și electronicelor se utilizează plastic, aluminiu, cupru, metale rare sau chiar cu valoare ridicată care pot fi reutilizate ulterior în alte scopuri.

De asemenea, reciclarea electronicelor pe care nu le mai folosim reprezintă o modalitate eficientă de a susține economia și de a reduce consumul de resurse naturale. Tratarea și reutilizarea materialelor folosite în fabricarea aparaturilor electronice au ca scop reducerea consumului de alte resurse. Mai mult chiar, fiindcă planeta dispune de resurse limitate, reciclarea este cu atât mai importantă.

De altfel, prin reutilizarea materialelor se reduc costurile de fabricare a noilor produse și se generează noi locuri de muncă, ceea ce reprezintă un avantaj economic pentru toată lumea.

Când este potrivit să reciclăm aparatura veche?

Nu există un moment prestabilit pentru a duce în centrele de reciclare electronice produsele nefolositoare sau cele defecte. Acest lucru poate fi făcut oricând este nevoie.

Totuși, ar fi bine să te interesezi în prealabil ce categorii de echipamente poți preda în fiecare punct de colectare electrocasnice vechi. În unele centre de reciclare electronice poți lăsa orice fel de echipament, pe când în altele, fiind limitate de spațiu, le poți preda doar pe cele de dimensiuni reduse.

Bineînțeles, oricine poate fi mai îngăduitor cu produsele vechi, atâta timp cât ele funcționează impecabil. Deși tehnologia avansată este întotdeauna mai interesantă și atrage din toate punctele de vedere, pentru a susține mediul înconjurător și a limita cantitatea de deșeuri electrice este recomandat să evităm să schimbăm frecvent aparatura din casă.

Unde putem recicla electronice vechi?

Aparatura veche o poți preda în centrele de reciclare electronice sau în punctele de colectare care se regăsesc integrate în supermarketuri, rețele de retail, companii private, unități de învățământ, instituții publice sau autorități locale.

De asemenea, atunci când achiziționezi un produs electrocasnic sau electronic nou, poți solicita vânzătorului să preia la schimb aparatul vechi. Este gratuit, legal și nu implică nicio altă procedură care să îți dea bătăi de cap. Mai mult chiar, unii vânzători te răsplătesc cu un voucher cadou pe care să îl utilizezi altădată.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close