Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Descoperă cele mai populare tipuri de Mochi, preparatul japonez cu textură unică, gust delicios și istorie captivantă

Descoperă cele mai populare tipuri de Mochi, preparatul japonez cu textură unică, gust delicios și istorie captivantă

Gastronomia japoneză se remarcă prin autenticitate, versatilitate și prin prezentarea estetică deosebită.

Descoperă cele mai populare tipuri de Mochi, preparatul japonez cu textură unică, gust delicios și istorie captivantă
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iun 2023   •   15:02

Gastronomia japoneză se remarcă prin autenticitate, versatilitate și prin prezentarea estetică deosebită. Tocmai de aceea, este apreciată în întreaga lume și mulți pasionați de cultura asiatică consumă sau pregătesc acasă diverse mâncăruri japoneze, cum ar fi sushi, tempura, supa miso, Ramen și Mochi. Combinațiile de ingrediente exotice sunt unul dintre motivele pentru care gastronomia japoneză a cucerit întreaga lume.

Gastronomia japoneză se remarcă prin autenticitate, versatilitate și prin prezentarea estetică deosebită. Tocmai de aceea, este apreciată în întreaga lume și mulți pasionați de cultura asiatică consumă sau pregătesc acasă diverse mâncăruri japoneze, cum ar fi sushi, tempura, supa miso, Ramen și Mochi. Combinațiile de ingrediente exotice sunt unul dintre motivele pentru care gastronomia japoneză a cucerit întreaga lume.

Mochi este unul dintre preparatele culinare japoneze care au devenit populare în mai multe culturi, datorită texturii inedite și versatilității. Această prăjiturică are o istorie captivantă, ce datează încă din anul 794 [#1] și continuă până în prezent. În Japonia, Mochi se mănâncă mai ales în preajma Anului Nou și obișnuia să fie consumat în cadrul ritualurilor religioase. De asemenea, Mochi a devenit foarte popular printre samurai, care trebuiau să găsească mâncăruri sățioase și ușor de transportat.

Ce este Mochi și care sunt cele mai întâlnite tipuri?

Mochi este o prăjiturică tradițional japoneză făcută din orez glutinos, care este folosit pentru a prepara un aluat ce poate fi umplut cu diferite ingrediente: pastă de fasole roșie sau albă, ciocolată, fructe și chiar înghețată. În cultura japoneză, Mochi este mai mult decât un desert. Considerat simbol al norocului și prosperității, acesta era consumat pe scară largă de aristocrație [#2], iar în prezent majoritatea japonezilor și nu numai asociază acest desert cu înghețată.

Cu o textură lipicioasă și moale, Mochi poate avea diverse umpluturi, fiind consumat de cele mai multe ori ca desert. Aluatul de mochi este adesea colorat cu pudră de ceai verde sau alte tipuri de colorant alimentar, astfel încât să aibă o culoare pastelată. Gustul delicios și textura deosebită sunt motivele pentru care acest preparat este atât de special.

Mochi cu înghețată se referă la aluatul mochi umplut cu înghețată, această rețetă fiind inventată la finalul secolului al XX-lea în cartierul Little Tokyo din California, de către Frances Hashimoto, femeie de afaceri americano-japoneză care și-a dorit să contribuie la păstrarea culturii japoneze în cartierul respectiv. Desertul a devenit rapid popular și s-a răspândit în magazinele din America, ceea ce i-a făcut pe oameni să asocieze constant mochi cu înghețată. Mochi cu înghețată îmbină cu succes tradițiile culinare japoneze cu gustul american, astfel că se explică de ce a devenit așa de populară (vezi aici cum se face mochi cu înghețată).

Mochi este un preparat bogat în carbohidrați, motiv pentru care samuraii favorizau acest aliment, fiind suficient să mănânce două-trei prăjiturele de orez pentru o senzație de sațietate. Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de mochi [#3]:

  1. Daifuku mochi: probabil cel mai răspândit tip de mochi, este rotund și ușor de recunoscut prin umplutura din pastă de fasole roșie îndulcită. Învelișul din orez poate fi umplut inclusiv cu căpșuni și se servește ca gustare rece;
  2. Sakura mochi: textura acestui tip de mochi este ceva mai diferită, deoarece în compoziție se pune și orez integral. Sakura mochi este rotund, umplut cu faimoasa pastă de fasole roșie îndulcită și se servește acoperit într-o frunză de cireș murată. Este de culoare roz și se consumă în special primăvara, când apar florile de cireș (sakura);
  3. Bota Mochi (Ohagi): acest tip de mochi poate fi descris ca un Daifuku întors pe dos. De data aceasta, aluatul de orez se află la interior și umplutura îl acoperă. De obicei se folosește pastă de fasole roșie și este consumat în special în timpul sărbătorii budiste Ohigan. Acest eveniment are loc de două ori pe an, motiv pentru care mochi-ul este numit „botamochi” primăvara și „ohagi”toamna;
  4. Kinako Mochi: această variantă de mochi se servește caldă, de obicei cu praf de soia și zahăr;
  5. Hishimochi: acest tip de mochi se distinge prin forma de romb, care îl face să semene cu un diamant. Hishimochi are mai multe straturi colorate (de obicei trei straturi) și este considerat simbol al fertilității și sănătății;
  6. Kusa Mochi: în compoziția acestui tip de mochi se folosește o plantă japoneză numită yomogi, ceea ce oferă preparatului o culoare verde. Aluatul obținut poate fi umplut cu pastă de fasole roșie sau servit cu înghețată. Se remarcă prin notele subtile de yomogi și prin culoarea deosebită;
  7. Hanabira: în traducere literală, acest termen înseamnă petală de floare. Denumirea îi sugerează forma de petală sau semilună, iar estetica acestui mochi este potențată de folosirea unei rădăcini de brusture și pastă roșie în interiorul aluatului, care este ușor translucid;
  8. Kirimochi: aceste felii de aluat sunt neîndulcite și se taie în formă dreptunghiulară. Feliile pot fi ulterior folosite pentru a fi gătite ca atare la grătar sau adăugate în diverse mâncăruri.

Cum se prepară Mochi?

Prepararea acestui desert este o activitate tradițională și culturală importantă pentru japonezi, ce are loc în preajma sărbătorilor și evenimentelor importante. Chiar dacă e asociat cu sărbători și festivaluri, Mochi se consumă pe tot parcursul anului.

Ca ingrediente, aluatul mochi se face din orez glutinos, care se fierbe pe baie de abur după câteva ore în care a stat scufundat în apă (de regulă, se lasă la înmuiat peste noapte). După gătirea la abur, orezul este pasat și „bătut” până se obține o pastă moale, lipicioasă și vâscoasă. Dacă vrei să faci mochi acasă, e mai ușor să folosești făină de orez glutinos, care nu conține de fapt gluten, deși denumirea ar putea sugera asta. Ca să obții aluatul pentru acest desert, făina se combină cu apă și sare.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close