Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Educația mentală și nutrițională a copilului a fost analizată de dr. Cristian Andrei, Ema Pendiuc și dr. Alina Epure

Educația mentală și nutrițională a copilului a fost analizată de dr. Cristian Andrei, Ema Pendiuc și dr. Alina Epure

„Conferințele Drumul Succesului”, prima serie de evenimente gratuite din România pentru cadre didactice și părinți, care alătură educația mentală celei nutriționale, a continuat cu întâlnirea dintre dl. dr. neuropsihiatru Cristian Andrei și dna. dr. nutriționist Alina Epure, în fața a aproape 1.000 de persoane în Aula Magna a Universității Politehnica, din București.

Educația mentală și nutrițională a copilului a fost analizată de dr. Cristian Andrei, Ema Pendiuc și dr. Alina Epure
de Georgiana Adam    |    27 Mai 2024   •   13:26

Aproape o mie de cadre didactice și părinți de la școlile din București au participat la cea de-a doua ediție a „Conferințelor Drumul Succesului” cu tema „Educația Mentală și Nutrițională a Copilului. Comportamente – cauze și efecte".

La inițiativa sociologului Ema Pendiuc, domnul dr. Cristian Andrei și doamna dr. Alina Epure au prezentat soluții concrete la situațiile spinoase actuale: dependența de mâncare și de ecrane, o alimentație haotică și nesănătoasă, efectele consumerismului asupra copiilor, stările de agitație și agresivitate crescută în școli și acasă.

Evenimentul, destinat învățământului preșcolar și primar, a fost realizat de către ONG-ul Școala de Film și Televiziune pentru Copii Micile Vedete, condus de Ema Pendiuc și Ariana Pendiuc, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Universitatea Politehnica. La realizarea evenimentului au pus umărul: Tarus Media, Remedia, Yachtis, Toneli, Aquatique.

„Nutriția creierului și a trupului merge mână în mână cu sănătatea mentală și emoțională a copilului. Ori aceste două mari componente ale vieții însăși sunt tratate separat, în discipline diferite. Nu cred că putem desprinde mintea de cap și nici capul de corp.

Ele sunt un tot unitar și este necesar să se îmbine armonios și echilibrat. Mă bucur nespus că această idee pe care o am de multă vreme de a aduce soluții comune, atât din zona mentală și psiho-emoțională, cât și din nutriție și de a avea un dialog asumat, cu punctul pe i, pe ce ne doare cel mai tare în aceasta perioadă, a prins contur prin deschiderea extraordinară și contribuția foarte valoroasă a invitaților mei, dr Cristian Andrei și dr Alina Epure, cărora le sunt foarte recunoscătoare”, a declarat Emma Pendiuc, sociolog și realizator TV.

Dictonul antic al lui Iuvenal, „Mens sana in corpore sano” (Minte sănătoasă în corp sănătos), este unul de mare actualitate. Studiul realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2020, conform protocolului COSI (European Childhood Obesity Surveillance Initiative), arată că 3 din 10 copii cu vârsta de 7 – 9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate, iar aceste situații sunt tot mai întâlnite și la copiii care încă nu au împlinit șapte ani. Factorii care pot crește riscul de apariție al obezității infantile sunt multipli, cei psihologici fiind adesea ignorați, atrag atenția specialiștii.

În anul 2030, potrivit Federației Mondiale a Obezității, numărul copiilor din România cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani care vor suferi de obezitate ar putea atinge pragul de 500.000, în lipsa unui program național de educare în privința nutriției corecte, a practicării sportului și a schimbării mentalităților, în țara unde „un copil gras este un copil sănătos”.

„Copilul trăiește fiecare clipă deschis către ceea ce îi oferă adultul. Asta îl face vulnerabil când societatea îi cere să consume tot felul de lucruri scoase la vânzare. Ca educator, o vreme poți să alegi pentru el, dar mult mai bine ar fi să îi cultivi discernământul de consumator.

Din întâlnirea noastră publicul a aflat ca sănătatea nu contează prea mult pentru copii. În schimb, contează ce consumă cei de-o vârstă cu ei. De aici începe educația…”, a declarat doctorul neuropsihiatru Cristian Andrei

Doamna nutriționist Alina Epure, doctor în medicină, a explicat educatorilor și învățătorilor, dar și părinților prezenți că nu poți cere performanță școlară unui copil care are mari carențe de vitamine și minerale la nivelul creierului său.

„O alimentație sănătoasă, adaptată nevoilor individuale, joacă un rol esențial în parcursul fiecăruia de la potențial la performanță. Hrana adecvată nu doar că asigură o greutate corporală normală, pe tot parcursul vieții, dar contribuie și la armonia minte-trup-suflet.

O dietă echilibrată și nutritivă ajută la dezvoltarea cognitivă, la creșterea sănătoasă și la formarea unor obiceiuri sănătoase, care vor dura o viață întreagă. Prin educație nutrițională corectă putem oferi copiilor șansa de a trăi în armonie și de a-și atinge performanțele maxime în toate aspectele vieții”, a declarat domnia sa.

Conferința cu acces gratuit, intitulată „Educația Mentală și Nutrițională a Copilului. Comportamente - cauze și soluții", desfășurată în Aula Magna pentru cadrele didactice și părinții din învățământul preșcolar și primar, face parte din seria „Conferințele Drumul Succesului”, o campanie amplă de conștientizare inițiată de fondatorii Școlii de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”, Emma Pendiuc și Ariana Pendiuc (regizor).

×
Subiecte în articol: advertorial
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
NATO scoate armele nucleare din depozite și le pune în stare de prealertă
x close