Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Fabricat în Romania

Fabricat în Romania

A purta eticheta de “fabricat în România” oferă nota de mândrie atât celui care produce cat și celui care cumpără.

Fabricat în Romania
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2022   •   16:05

Înseamnă ca ai încredere în cei din comunitatea ta și vrei sa ii sprijini, ca știi ce e munca grea și ești mândru de colegii de breasla, ca vrei sa contribui la economia țarii și sa o susții cum poți.

Pe lângă toată mândria aceasta, mai este și impactul asupra naturii de care multi nu discuta. Fiecare produs de pe raftul magazinului are o amprenta de carbon, adica cat de mult s-a poluat în producția lui. Când produsele sunt importate, amprenta de carbon este mult mai mare, adăugându-se la calcul toate emisiile pentru a-l transporta dintr-o tara în alta.

Multe produse nu pot fi fabricate în România, fie din lipsa de resurse, de facilități, sau altele. Dar ai fi surprins sa afli ca la noi pe meleaguri, pe lângă brânză, vin și pantofi de piele se mai produc și anvelope.

Începem cu fabrica de anvelope Continental din Timișoara. În anul 2000, de pe linia de asamblare a companiei a ieșit prima anvelopa, iar recent au sărbătorit producția anvelopei cu numărul 200 de milioane. Cum zboară timpul când ai 200 de milioane de copilași…

Un alt gigant care a socotit sa-și deschidă fabrica în România este Michelin. Aici e Puțin mai multa istorie de parcurs. În 2001 compania franceza a achiziționat uzinele Victoria Floriști și Silvania Zalău, transformându în unități de producție Michelin. La ora actuala cele doua fabrici au depășit 80 de milioane de anvelope produse și 500.000 tone de cord metalic.

Pirelli, un fabricant Italian de anvelope, a început producția în Slatina în 2006. Ca sa vezi, în Italia romani, în România italieni. În prezent compania se lauda cu peste 3500 de angajați și o producție a anvelopelor de tip Winter, Uhp Winter, High-Performance, Ultra-High-Performance, Runflat și SUV.

Dar printre toți aceștia se afla și un producător roman de anvelope, un băștinaș de-al nostru. Acesta este Radburg, care și-a început povestea în 1994 ca revânzător de anvelope. În 2000, după cum era trendul vremii, au început producția de anvelope reșapate. Astăzi au o gama larga de anvelope reconstruite pentru turisme și reșapate și reconstruite pentru camioane. De la ei sigur găsești o anvelopa pe care sa scrie - Made în Romania - după cum ne-au mărturisit și clienții lor.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close