Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ochelari de vedere vs lentile de contact: avantaje și dezavantaje

Ochelari de vedere vs lentile de contact: avantaje și dezavantaje

Purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact reprezintă două soluții eficiente pentru corectarea problemelor oculare, precum miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia.

Ochelari de vedere vs lentile de contact: avantaje și dezavantaje
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    18 Aug 2022   •   14:11

Ochelari de vedere sau lentile de contact - care este cea mai bună variantă pentru tine? Descoperă avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni, astfel încât să faci o alegere informată și potrivită nevoilor și stilului tău de viață.

De ce să alegi lentile de contact?

Majoritatea persoanelor pot purta lentile de contact: copiii de peste 8-9 ani, adulții și vârstnicii, indiferent de vârstă. Procesul de curățare și de aplicare a lentilelor nu este unul complicat și poate fi învățat ușor. La un consult de specialitate, oftalmologul sau optometristul îți vor da indicațiile necesare, iar unele optici oferă consultații oftalmologice gratuite.

Avantaje

Lentilele de contact oferă un confort vizual sporit și un aspect natural. Nu te incomodează când practici un sport, nu se murdăresc și nu se aburesc. Mai mult, pentru că se aplică pe suprafața globului ocular, beneficiezi de un câmp vizual lărgit - vederea periferică nu este afectată de ramele ochelarilor. 

Spre deosebire de ochelarii de vedere, lentilele de contact corectează mai eficient ambliopia, care reprezintă diferențele mari de dioptrii dintre ochiul stâng și cel drept. La un control oftalmologic sau optometric, specialistul te poate ajuta să alegi cea mai bună opțiune pentru tine, în funcție de afecțiunea oculară, materialul și diametrul lentilelor, perioada de purtare și alte caracteristici. 

Un alt avantaj al lentilelor de contact este posibilitatea de a purta, în același timp, ochelari de soare sau sport, pentru o mai bună protecție. Totodată, ai la dispoziție lentile de contact colorate cu dioptrii, care te ajută atât să vezi bine, cât și să îți modifici temporar nuanța irisului. 

Dezavantaje

Purtarea lentilelor de contact nu este recomandată persoanelor cu alergii frecvente, cu sindromul ochiului uscat sau care lucrează într-un mediu cu mult praf și substanțe chimice. În plus, există un risc crescut de infecții oculare, dacă nu sunt respectate măsurile de igienizare a lentilelor. 

De ce să alegi ochelari de vedere?

Ochelarii de vedere reprezintă varianta tradițională de corectare a viciilor de refracție. Aceștia au atât avantaje, cât și dezavantaje față de lentilele de contact. Iată mai multe detalii în continuare. 

Avantaje

Procesul de îngrijire a ochelarilor de vedere este mai simplu, iar rama îți poate oferi o oarecare protecție împotriva vântului, prafului și razelor UV. Mai mult, ai posibilitatea de a îmbunătăți lentilele cu diferite tratamente: pentru lumina albastră de la dispozitivele digitale, heliomate (fotocromatice) ș.a. 

Dezavantaje

Rama ochelarilor te poate incomoda, în special dacă ai un stil de viață activ. Lentilele se murdăresc adesea și se aburesc, mai ales în sezonul rece. Vederea periferică nu este la fel de bună precum a lentilelor de contact și pot apărea distorsionări ale imaginii. 

Și lentilele de contact, și ochelarii de vedere corectează majoritatea afecțiunilor oculare. Ambele opțiuni prezintă avantaje și dezavantaje deopotrivă. Îți recomandăm să discuți cu un medic oftalmolog sau cu un optometrist despre cea mai bună variantă pentru tine, în funcție de nevoile și preferințele tale.

×
Parteneri
Anunţ de la MAI. Nimeni nu trebuie să se mai prezinte fizic la ghişeu
x close