Antena 3 CNN Economic Daily Income. Discuţiile pe legea salarizării bat pasul pe loc

Daily Income. Discuţiile pe legea salarizării bat pasul pe loc

Daily Income. Discuţiile pe legea salarizării bat pasul pe loc
23 Feb 2016   •   13:18

Sindicaliștii de la Cartel Alfa i-au trimis o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloș în care îi solicită să ia măsuri, după ce Guvernul nu a respectat termenul pentru modificarea legii salarizării publice. 

 
Aceștia îi cer premierului o întrevedere de urgenţă cu membrii comisiei interministeriale, în cadrul căreia să se cadă de comun acord asupra celei mai potrivite soluţii pentru rezolvarea problemei salarizării în sistemul bugetar pentru anul 2016 și în viitor.
 
La începutul anului, ministrul Muncii a cerut Executivului, printr-un Memorandum, constituirea unei comisii care să se ocupe de revizuirea proiectului de lege și consultări interministeriale. Termenul de finalizare a fost 10 februarie, însă nici până la această data Ministerul Agriculturii și cel al Mediului nu au venit cu propuneri concrete.
 
Printre cele șase disfuncționalitățile identificate în actualul proiect al Legii salarizării publice se numără suprapunerea claselor ca nivel de salarizare, diferențe salariale pentru aceleași funcții sau lipsa criteriilor de performanță, în baza cărora se va face promovarea bugetarilor. 
 
Termenul propus de către ministrul Muncii pentru adoptarea noii legi este noiembrie 2016, urmând să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017.
 
 
Disfuncționalitățile Legii salarizării publice
 
* 24 de clase suprapuse ca nivel de salarizare
* niveluri diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, atât în cadrul aceleiaşi instituţii, cât şi în instituţii diferite
* salarii de bază egale pentru persoane cu vechime în muncă și pentru cele fără experiență
* salarii de bază egale pentru angajații cu studii superioare și cei cu studii medii
* avansarea personalului în gradaţie se face o dată la 5 ani, în funcţie de vechimea în muncă
* lipsa unor criterii de performanță ce pot fi avute în vedere la promovarea personalului bugetar şi la stabilirea premiilor.
Susa: Memorandum Ministerul Muncii

Informațiile au fost prezentate marți, la emisiunea Daily Income, de la Antena 3.
 

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close