Antena 3 CNN Economic Depozitele de gaze din România, pline până la 90% din capacitate. Obligațiile impuse de UE, îndeplinite anticipat

Depozitele de gaze din România, pline până la 90% din capacitate. Obligațiile impuse de UE, îndeplinite anticipat

Depozitele subterane de gaze din România au atins 90% din capacitate, îndeplinind anticipat obligațiile impuse de Comisia Europeană pentru statele membre ale Uniunii Europene.

Depozitele de gaze din România, pline până la 90% din capacitate. Obligațiile impuse de UE, îndeplinite anticipat
Sursa foto: Agerpres
de Andreea Ştefan    |    07 Sep 2023   •   14:57

Această cifră reprezintă nivelul de umplere prevăzut pentru sfârșitul ciclului de stocare, programat pentru 31 octombrie 2023.

Această realizare se traduce prin existența unui stoc total de 2,8606 miliarde de metri cubi, cu 520 de milioane mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.

Informația a fost inițial comunicată de către fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook, și a fost confirmată de către Ion Sterian, directorul Transgaz, operatorul Sistemului Național de Gaze.

”România și-a îndeplinit deja ținta de înmagazinare a gazelor naturale necesare pentru sezonul rece!

Gradul total de umplere este de 90,24%, respectiv stoc total: 2860,6 milioane metri cubi!

Mai mult chiar în primele 6 luni ale anului producția de gaze a României a crescut cu 6.5%, iar importurile au scăzut cu 34.7%! Există resurse pentru necesitățile populației și ale industriei”, a transmis Virgil Popescu într-o postare pe Facebook.

România și-a îndeplinit deja ținta de înmagazinare a gazelor naturale necesare pentru sezonul rece! Gradul total de...

Publicată de Virgil Popescu pe Miercuri, 6 septembrie 2023

Datele interactive furnizate de Transgaz indică că procesul de stocare continuă, ceea ce sugerează că depozitele ar putea atinge în final 100% din capacitatea lor.

Recent, Ion Sterian a dezvăluit că Republica Moldova a început să stocheze gaze în depozitele din România.

În prezent, zilnic se înmagazinează aproximativ 10 milioane de metri cubi de gaze, în timp ce producția locală ajunge la 23 de milioane de metri cubi. România importă 10 milioane de metri cubi și exportă puțin peste 11 milioane de metri cubi.

De asemenea, România asigură tranzitul de gaze către Republica Moldova, Ucraina și Ungaria.

Capacitatea totală de stocare a gazelor din România pentru acest an este de 3,170 miliarde de metri cubi, cu 100 de milioane mai mult decât anul precedent, datorită investițiilor realizate de către Depogaz, compania condusă de Vasile Cârstea în calitate de director general, a precizat Ion Sterian pentru Economedia.

Uniunea Europeană a cerut pregătiri serioase pentru iarna 2023-2024 din cauza temerilor legate de posibilitatea întreruperii aprovizionării cu gaze rusești către Europa.

Cu toate acestea, gazele rusești continuă să ajungă în Europa, deși în mod indirect, prin intermediul South Stream. Ele intră în Turcia și apoi sunt distribuite către țările din sudul și estul Europei, inclusiv România.

×
Subiecte în articol: gaze Comisia Europeana
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close