Antena 3 CNN Economic Eolienele din Marea Neagră, cea mai importantă sursă de energie | Conferinţa Income Magazine Corporate

Eolienele din Marea Neagră, cea mai importantă sursă de energie | Conferinţa Income Magazine Corporate

Energia eoliană offshore ar putea deveni una dintre cele mai importante surse de electricitate pentru România, într-un moment în care în Europa se vorbește tot mai mult de securitate energetică și protejarea mediului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Sep 2023   •   11:39

Ministerul Energiei urmează să trimită pe masa Guvernului proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră. Investitorii s-au arătat deja interesaţi, în cadrul Conferinţei Income Magazine Corporate.

După o perioadă lungă de aşteptare, proiectul de lege pentru offshore-uri este aproape gata.

Citeşte şi: Provocări pentru viitorul energiei eoliene offshore. Soluțiile prezentate de autorități

"În maxim două săptămâni, noi ne străduim să fim cu proiectul legislativ în guvern. Ulterior, de la guvern merge către parlament. Aşa este calea unui proiect legislativ care vine dinspre guvern spre parlament şi deci, finalul sesiunii parlamentare, luna decembrie, ar trebui să fie un termen fezabil pentru adoptare", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Până în 2030, România ar urma să aibă o capacitate de 1.000 de megawati, produşi cu turbinele eoliene instalate în Marea Neagră.

"Şi acum, avem aproape săptămânal întâlniri la Ministerul Energiei cu diverşi investitori în eoliană offshore, mai ales din zona Europei de Nord, acolo e o experienţă bună cu aceste proiecte şi vom vedea, în funcţie şi de apetitul pieţei, ce licitaţii vom organiza", a mai precizat ministrul Energiei.

Investitorii interesaţi se gândesc la riscuri, dar vin şi cu soluţii.

"Infrastructura de transport a energiei dinspre mare spre uscat este primul lucru care trebuie demarat, cum spunea şi domnul Mang, paralel cu procesul de stabilire a cadrului legislativ. Există şi soluţii. Creşterea consumului prin relocarea lanţului valoric, impulsionarea industriei în general. O altă soluţie este planificarea accelerată a investiţiilor în transport şi distribuţie în reţele cu fonduri europene", a explicat Dana Dinescu, managing director PNE România.

"Fiind un început de drum, trebuie să ne uităm la ce fac ceilalți. Trebuie să învăţăm din lecţiile acelora şi să vedem ce nu a funcţionat la ei şi să nu copiem totul de la ei cum este acum, ci să încercăm să îmbunătăţim", a declarat Andrei Manea, membru board RWEA - Asociația Română Pentru Energie Eoliană.

România a început deja planificarea căilor de transport a energiei din Marea Neagră atât pentru consumul intern, cât și pentru export.

"Este clar că va fi o provocare pentru toată lumea ca interfaţarea între cele două sisteme de transport curent continuu şi curent alternativ să decurgă în condiţii normale şi optime pentru ceea ce va urma. Planul de dezvoltare al Transelectrica prevede, în etapa 2023-2031, o cotă de 300 MW energie offshore", a precizat Daniel Balaci, director D.E.M.D. Transelectrica.

România are toate şansele să devină un hub al energiei regenerabile în sud-estul Europei.

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close