Plecând de la condiţiile prezentate de guvern, încercăm să vă arătăm, printr-o simulare, în ce constă ajutorul acordat de stat. Luăm drept exemplu un român care are salariul net lunar de 1.600 de lei. Presupunem că cetăţeanul X va merge la bancă pentru a cere reducerea ratei lunare a creditului, adică înjumătăţirea timp de doi ani, plus încă doi ani în care va primi maximul creditului fiscal, adică un ajutor de 200 de lei din partea Guvernului. Foarte important, la finalul acestor 4 ani, clientul nu îşi prelungeşte perioada de creditare. Ca să înţelegem mai exact:
În primul exemplu analizăm un credit imobiliar de 25.000 de euro, încheiat pe 25 de ani, cu o dobândă anuală efectivă de 7%.
Trebuie să specificăm că am convertit valorile în lei. Aşadar, din venitul de 1.600 de lei, românul plăteşte o rată de 765 de lei, şi îi îi mai rămân pentru cheltuieli curente 835 de lei. După reducerea de 50% din valoarea ratei, mai trebuie să plătească 383 de lei către bancă timp de doi ani. Astfel, rămâne cu mai mult de 1.200 de lei pentru consum. După aceşti doi ani de aşa zisă graţie din partea statului, rata lui va ajunge la 941 de lei. Aici intervine creditul fiscal: un ajutor de până la 200 de lei, bani care provin din impozitul pe venit, astfel rata finală pe care va trebui să o plătească românul este de 741 de lei. Observăv că suma cu care rămâne în buzunar după această reducere este mai mare cu 3% decât în mod normal. Începând din anul 5, rata creditului revine la normal.
În exemplu doi, am analizat un credit de nevoi personale, în valoare de 5.000 de euro, cu DAE de 16%, pe 5 ani, contractat luna in ianuarie. Atenţie însă, masura se aplica doar credutelor luate până la 1 aprilie 2014. Aşadar, la acelaşi venit de 1.600 de lei, cu o rată de 590 de lei, clientul rămâne cu aproximativ 1.000 de lei pentru cheltuielile curente şi consum. După reducerea la jumătate a ratei, aceasta va ajunge la 295 de lei pe parcursul celor 2 ani de păsuire, ceea ce va însemna un plus de 300 de lei în buzunar. După cei 2 ani, când rata ar creşte la 726 de lei, prin creditul fiscal acordat de Guvern, îi rămân de plată 526 de lei pentru alţi doi ani. Din anul 5, rata ajunge la 590 de lei. La o simplă privire, observăm că în acest caz, românul va plăti rata întreagă doar în ultimul an al creditului. De aceea, am putea asista la o explozie a creditelor de nevoi personale până la 1 aprilie, data anunţată de Guvernul pentru începerea aplicării programului.